Ook dit EK luisteren voetbalfans weer ademloos naar de commentatoren van de NOS. Hun verhalen buiten de krijtlijnen zijn echter ook zeker het aanhoren waard. Wie miste bijvoorbeeld bijna de geboorte van zijn dochter? Wie vindt zichzelf beter dan zijn collega’s? En wie werd gedwongen om met een geweer op een portret van Poetin te schieten?

In veel landen is het gebruikelijk om tijdens sportwedstrijden de commentator van dienst geregeld in beeld te brengen. Wij kennen die traditie niet, ondanks het feit dat de commentatoren van de NOS voor miljoenen Nederlanders qua stemgeluid praktisch bij het meubilair horen. Ook tijdens het deze week afgetrapte EK-voetbal zullen zo’n acht miljoen landgenoten de verrichtingen van Oranje volgen.

Jeroen Grueter

Eén van de stemmen die de kijkers zullen horen, is die van Jeroen Grueter (52). Jeroen heet officieel overigens Gruter, maar dat probeert hij stil te houden omdat die spelling een Duitse afkomst kan doen vermoeden, wat niet bij alle Oranjefans even goed valt. Jeroen noemde zich een tijdje de slimste man van Nederland. Hij verloor in 2020 namelijk de finale van De Slimste Mens van NOS-collega Astrid Kersseboom en had in theorie dus gelijk. Van gebrek aan zelfvertrouwen heeft Jeroen überhaupt weinig last. En dat kwam hem recent nog op hoongelach van zijn collega’s te staan. Met zijn collega-commentatoren maakt Jeroen wekelijks een podcast over het reilen en zeilen in de voetbalwereld. Hierin vertelden zijn collega’s dat ze commentaar geven in lege stadions lastig vinden. Jeroen zei dat hij dit inderdaad merkte aan hun prestaties en dat hij het zelf juist wel heel goed deed. ‘Dus, eigenlijk doe jij het als enige goed?’ reageerden zijn collega’s verbaasd. ‘Nou, zo wilde ik het eigenlijk niet zeggen, maar dat bedoel ik wel,’ zei Jeroen. In de liefde is Jeroen sinds jaar en dag gelukkig met Laura. Samen hebben ze dochter Robijn (10) en zoon Abel (6).

DOOR MATTHIJS ALBERS | FOTO BRUNOPRESS

Article continues after the ad

Lees het hele verhaal in Story. Dit artikel komt uit Story. Editie 24 ligt nu in de winkel of lees het artikel via  Magazine.nl 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.