catherine keyl

Catherine Keyl maakte onlangs samen met haar vriend Peter Hawthorne een cruise naar India. Als tv-reporter reisde ze de halve wereld af, maar in dit land was ze nog nooit geweest. In Story doet Catherine verslag van deze reis, die veel indruk op haar maakte.

Jarenlang aarzelde ik om naar India te gaan. Ik hoorde de meest extreme verhalen. Over ongelooflijke rijkdom en niet te bevatten armoede. Een land waarvan de bevolking bijna net zo groot is als die van China. Eén ding staat in elk geval vast: sinds ik in India was, word ik een beetje lacherig als het gaat over kleine petflesjes waar statiegeld op moet komen in Nederland. Héél India, maar echt elke hoek van elke straat, ligt vol met petflesjes. Ik heb nog nooit zo veel plastic flesjes in m’n leven gezien. Daar word ik tegelijkertijd een beetje bang van, over die plastic soep die daardoor kan ontstaan in de natuur en dat daar niets aan gebeurt. De reis die ik met Peter maakte, begon in Kochi, een stad links onderaan ‘de punt’ van India. Nederlanders hebben vroeger alle wereldzeeën bevaren en daarvan zie je in landen als India en Sri Lanka, waar we ook zijn geweest, volop herinneringen.

Article continues after the ad

Armoede

In Colombo zag ik een graf uit 1684 van een Nederlandse naamgenote: Catharina Elisabeth, en in Kochi het graf van ene Vera van Heininge uit 1664. Als je nagaat wat een enorm gedoe het is om dit soort bestemmingen in deze tijd te bereiken (vliegtuig, auto, bus, trein), terwijl onze voorvaderen dat niet eens hadden en er tóch kwamen. Mijn bewondering voor die voorouders werd per afgelegde kilometer groter. In Kochi vind je de oudste synagoge van India, uit 1568. Hij staat uiteraard in de Joodse wijk, hoewel dat een ruim woord lijkt voor de vijf Joden die nog in Kochi wonen. Overal gezellige winkeltjes, mooie uitstallingen van kleurige kruiden. Maar zodra je deze toeristische wijk verlaat zie je wat het échte India is: een niet te beschrijven armoede. 

Lees het hele verhaal in editie 13. Nu in de winkel.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Beeld: Peter Smulders