Bandeonist en componist Carel Kraayenhof krijgt een Edison voor zijn gehele oeuvre en zijn buitengewone bijdrage aan de Nederlandse muziek. Op 6 juli neemt Kraayenhof zijn prijs in ontvangst in het Rotterdamse jazzpodium LantarenVenster.

De muzikant is bij de meeste mensen bekend als de bandeonist die in 2002 op de bruiloft van Willem-Alexander met Máxima speelde. Hij speelde toen zijn vertolking van Adiós Nonino (Vaarwel vadertje) van Astor Piazzolla.

Article continues after the ad

Wereldtop

Volgens juryvoorzitter Imme Schade van Westrum was Kraayenhof ook daarvoor al bekend. 'Niemand minder dan de vader van de Nieuwe Tango, Astor Piazzolla, nodigde Carel Kraayenhof al in 1987 uit om naar New York te komen. Daar speelde de Nederlander op Broadway, in de musical Tango Apasionado samen met zijn grote voorbeeld', aldus Van Westrum.

Kraayenhof behoort volgens de jury in zijn vak tot de wereldtop. Hij viert dit jaar zijn dertigjarig jubileum in de Nederlandse theaters: 30 jaar Carel Kraayenhof Ensemble. Die optredens zijn ook meteen de laatste, want afgelopen maart maakte Kraayenhof bekend te gaan stoppen met het ensemble. 

Edison

De Edison is de meest prestigieuze en oudste muziekprijs in Nederland. De uitreiking ervan gebeurt tijdens Edison Jazz/World 2018, onderdeel van festival North Sea Round Town. Kraayenhof zal tijdens het festival samen met zijn ensemble enkele nummers spelen uit zijn oeuvre.

Bron: Telegraaf | Beeld: ANP