Thierry Baudet heeft er volgens velen een potje van gemaakt. Door gedoe binnen de partij houdt hij ermee op. Hij stopt als partijvoorzitter van Forum voor Democratie.

Dat laat een woordvoerder van de partij dinsdag weten namens het partijbestuur. Vicevoorzitter Lennart van der Linden neemt het voorzitterschap voorlopig over.

Article continues after the ad

Wel in de Tweede Kamer

Maandag trad Baudet ook terug als lijsttrekker voor FVD. Hij blijft wel in de Tweede Kamer tot aan de verkiezingen in maart, meldde hij zelf op Twitter. Dat gebeurde na overleg met FVD-kopstukken over de jongerenclub JFVD, die in opspraak raakte vanwege antisemitische en homofobe uitlatingen in appgroepen.

Persoonlijk

Het partijbestuur laat in een verklaring weten de terugtrekking van Baudet "zeer te betreuren. Het tekent hoezeer Baudet zich deze aantijgingen persoonlijk heeft aangetrokken".

Perikelen binnen de partij

Volgens de woordvoerder heeft Baudet zijn besluit genomen nadat Freek Jansen eerder die dag had gemeld af te zien van zijn plek op de kandidatenlijst. Hij stond op zeven. Het partijbestuur heeft dat geaccepteerd.

Jongerenpartij

Daarnaast neemt het partijbestuur "tot nader order" afstand van de jongerenvereniging. Het onderzoek naar de perikelen met de JFVD gaat door. De komende tijd zal volgens de woordvoerder gewerkt worden aan "een goede en zorgvuldige transitie".

Nieuwe lijsttrekker

Zo wordt gezocht naar een nieuwe lijsttrekker en wordt de kandidatenlijst gewijzigd. Het partijbestuur gaat ervan uit dat het beoogde verkiezingsprogramma de komende maanden wordt gepresenteerd en de verkiezingscampagne doorgaat.

Bron: ANP Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.