Het is inmiddels ruim twintig jaar geleden dat Bruni Heinke moest verdwijnen uit GTST. Niet eerder was ze zo openhartig over de ware reden achter haar vertrek. ‘Ik wist niet wat ik hoorde,’ vertelt Bruni aan Story.

Met Ferri Somogyi, Babette van Veen, Bas Muijs en Cas Jansen keerden al heel wat oude bekenden terug in GTST. Een poging van de makers om de ouderwetse gezelligheid terug te laten keren in de serie en daarmee de kijkcijfers van weleer terug te krijgen. Bruni Heinke (79) begrijpt echter niet waarom haar personage Helen Helmink niet terug mag keren. Ze was enorm populair bij de soapfans. ‘Ik word al jaren een beetje geboycot bij GTST,’ vertelt Bruni aan Story.

Article continues after the ad

Geen kritiek

‘Bruni vertolkte haar glansrol tussen 1992 en 1998, en werd tegen haar wil uit de serie geschreven. ‘Ik botste in die tijd met regisseur Johan Nijenhuis. Hij kon niet tegen kritiek. In het begin hield ik mijn mond, maar op een gegeven moment moest het er gewoon uit. Ik zei dan bijvoorbeeld: Lieve jongen, dit kun je me toch niet zo laten doen? Dit druist tegen alles in wat ik als actrice geleerd heb.’ Toeval of niet, al heel snel daarna begonnen er dingen drastisch te veranderen voor Bruni.

Ingestorte wereld

Een paar maanden later kwam ze op een vrijdagmiddag langs Johans kantoor en zag haar wereld in enkele minuten instorten. ‘Johan vroeg me even te gaan zitten en een glaasje water te nemen. Toen zei hij: Bruni, we hebben toch besloten je de serie uit te schrijven. Nou, ik wist echt niet wat ik hoorde op dat moment. En het allerergste was nog wel dat ik het een half jaar lang aan niemand mocht vertellen en ook geen audities mocht doen. Ik kon dus niet eens op zoek naar ander werk!’

Beeld: Peter Smulders

Dit artikel komt uit Story. Editie 14 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.