Een nieuw Boer zoekt Vrouw-seizoen staat voor de deur. Maar weten de kandidaten wel waaraan ze beginnen? Volgens hun voorgangers liegt het wurgcontract er niet om en boerin Annemiek Koekoek uit het laatste seizoen stelt dat dingen soms anders zijn dan ze lijken.

Vanaf deze week is het voor boeren en boerinnen uit het hele land weer mogelijk om zich in te schrijven voor een nieuw seizoen Boer zoekt Vrouw. Als de coronacrisis het toelaat, worden in mei de tien uitgekozen deelnemers gepresenteerd, vinden de opnames in de zomer plaats én wordt in september het nieuwe seizoen vol boerenliefde uitgezonden. Ongetwijfeld zullen ook dit jaar weer veel boeren en boerinnen zich aanmelden, al is het de vraag of ze daadwerkelijk weten waaraan zij beginnen. Het wurgcontract dat ondertekend moet worden, is niet niks, zo blijkt uit een contract in handen van Story. Zo mogen de deelnemers zich op geen enkele wijze negatief uitlaten over het programma, medewerkers, de producent of omroep KRO/NCRV. Opvallend genoeg staat er bij deze en alle andere voorwaarden geen bepaald tijdsbestek vermeld en wordt er veelvuldig gestrooid met het woord ‘onherroepelijk’. Kortom: met dit contract wordt getracht de deelnemers het zwijgen op te leggen, onder andere door met fikse geldboetes te dreigen. Misschien nog wel erger is de passage waarin de makers zich een mogelijkheid verschaffen om de gang van zaken voor de camera’s te manipuleren. Letterlijk staat er: Ondergetekende zal volgens aanwijzingen van Producent zijn/haar medewerking verlenen aan het programma. Ondergetekende zal zich derhalve conformeren aan beslissingen van Producent en zal conform deze beslissingen handelen. Dit betekent dat bijvoorbeeld een regisseur op de set een uitgekozen brievenschrijfster tijdens het ‘dagje weg’ de opdracht kan geven om bepaalde dingen te vragen aan de boer, om het programma op te leuken.

Article continues after the ad

Effectbejag

Een brievenschrijfster uit het seizoen 2016-2017, die door één van de boeren werd uitgekozen, bevestigde deze manier van werken al aan uw Story-reporter. ‘Alle vrouwen hebben ondervonden dat men helemaal niet bezig is om iemand het geluk in de liefde te brengen. Je hebt te doen wat zij zeggen. Het gaat alleen maar om het maken van een spectaculair programma, van spontaniteit is heel weinig sprake. Het is puur effectbejag.’ En ook Annemiek Koekoek, een van de meest besproken deelnemers van het laatste seizoen BzV, heeft wat dit betreft een aantal opvallende uitspraken gedaan. Zij werd verguisd toen het leek alsof ze op een avond haar drie mannen zomaar achterliet op de boerderij en ‘vroeg’ naar bed ging. ‘Het verbaasde mij wel om dat terug te zien,’ vertelt Annemiek tegen uw Story-reporter. ‘Dat was de eerste avond. Weet je hoe laat het toen was? Een uur ’s nachts! En er zaten misschien wel drie kratten bier in op dat moment.’ 

Beeld: KRO-NCRV

Lees het hele verhaal in Story. Editie 50 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.