Coen Swijnenberg Utrecht

Bekende Nederlanders reageren op social media geschrokken op het nieuws over een schietpartij vanochtend in een tram bij het 24 Oktoberplein in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. De politie houdt rekening met een 'terroristisch motief'.

UPDATE: De burgemeester van Utrecht meldt dat er drie doden zijn gevallen en negen mensen gewond zijn geraakt.

Momenteel is een grote politiemacht op de been in Utrecht en wordt er met man en macht gezocht naar een 37-jarige verdachte, die mogelijk iets te maken heeft met de schietpartij. Op sociale media delen de BN'ers hun gedachten. 

"Wat een ellende hier in Utrecht", schrijft Radio 538-dj Coen Swijnenberg, die uit Utrecht komt. "Helikopters vliegen af en aan, overal sirenes. Ik hoop zo dat de gewonden het redden. Wat een ellende."

Article continues after the ad

"Vreselijk. Utrecht", reageert Özcan Akyol. Hij waarschuwt zijn volgers vooral geen beelden van de slachtoffers te tweeten. "Ik weet niet, hoor. Maar ik hoef die fotootjes niet te zien van slachtoffers. Denk ook eens aan de nabestaanden, in plaats van je sensatiezucht."

Ook onder anderen Domien Verschuuren, Tim Hofman, Mark van der Molen en Faberyayo leven mee. Frank van der Lende zit naar eigen zeggen gekluisterd aan Radio 1. "En voor iedereen in Utrecht: sterkte en doe voorzichtig."

Zanger Brace en rapper Boef laten zich op Instagram uit over de situatie.

Boef roept zijn fans op te bidden voor Utrecht en vraagt zich af wat er met de wereld gebeurt.

Politiek Nederland

Ook Politiek Nederland reageert op de situatie in Utrecht.

Hoogste dreigingsniveau afgekondigd

Antiterrorismedienst NCTV meldt dat voor de provincie Utrecht het hoogste dreigingsniveau 5 is afgekondigd. Dat duurt in elk geval tot 18.00 uur. In verband met de schietpartij heeft de antiterrorismedienst ook een crisisoverleg belegd.

Premier Mark Rutte heeft het wekelijkse coalitieoverleg afgebroken vanwege de situatie in Utrecht en noemt het "een verontrustende situatie".

Veiligheidsmaatregelen

In verband met het schietincident worden op meerdere locaties in Nederland veiligheids- en voorzorgsmaatregelen genomen. Zo worden de deuren van scholen in Utrecht dicht gehouden en zijn alle moskeeën in Utrecht uit voorzorg gesloten. 

De NS heeft in overleg met de politie en NCTV "zichtbare en onzichtbare" veiligheidsmaatregelen genomen op en rondom station Utrecht Centraal. De politie is verder extra alert op uitvalswegen vanuit Utrecht richting het zuiden van het land.

De Koninklijke Marechaussee laat weten verhoogd waakzaam te zijn op luchthavens en andere "vitale gebouwen".

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron: Twitter, Nu.nl, ANP | Beeld: ANP