Het was anders dan anders gisteren tijdens Dodenherdenking: op een lege Dam in Amsterdam sprak koning Willem-Alexander iedereen toe. 

Nederland was onder de indruk van de woorden, zelfs komiek Arjen Lubach die normaal graag de draak met hem steekt. 

Article continues after the ad

Vol lof

Tijdens de speech van de koning klom de kijker meteen in de virtuele pen. In hoog tempo stroomden vele honderden reacties binnen van bekende en onbekende Nederlanders die de koning prezen voor zijn rake, oprechte en integere speech.

Tweede Wereldoorlog

Hij memoreerde onder meer de diepe indruk die de woorden van Jules Schelvis op hem maakten bij een eerdere herdenking. Schelvis was een Joodse man die in 1943 werd gedeporteerd en meerder concentratiekampen overleefde.

'Strak' gesproken

'Ik maak vaak een gebbetje over Willem Alexander, maar ik heb hem nog nooit zo strak en echt horen spreken', zegt Arjen Lubach. En hij is niet de enige. Hij krijgt onder meer bijval van cabaretier Thomas Acda: 'Zo was ‘t. Precies. Voor mij.' 

Ontroerend mooi

Ook collega Sanne Wallis de Vries is trots op de koning. 'Goed gedaan, jongen', schrijft ze kort en krachtig. Presentatrice Selma van Dijk is het daar volledig mee eens. 'Prachtig gesproken door onze koning! Zeer ontroerend. En dan die lege Dam, zo bizar en indrukwekkend.'

Bekijk hieronder de hele Nationale Dodenherdenking terug.

Bron: ANP/Twitter Beeld: still video

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.