Ondanks de onzekerheid die het coronavirus met zich meebrengt, maakt Rotterdam zich op om hoe dan ook de winnaar van het Eurovisiesongfestival 2021 in de stad te kronen. 'We kijken als stad naar wat er wél mogelijk is in plaats van alleen te kijken naar de beperkingen', aldus de Rotterdamse cultuurwethouder Said Kasmi.

'Het songfestival gaat sowieso volgend jaar door in Rotterdam, wel hebben we verschillende scenario’s uitgedacht', laat Kasmi vrijdag weten. Die draaiboeken variëren van een editie zoals in 2020 de bedoeling was, eentje op 1,5 meter, een derde met reisbeperkingen en een scenario in lockdown. 'Het virus is niet te voorspellen dus we kunnen geen garanties geven. Wel kunnen we ons zo goed mogelijk voorbereiden.'

De gemeente Rotterdam gaat de komende tijd met ondernemers in gesprek om te kijken hoe alle activiteiten in de stad een plek en vorm kunnen krijgen. 'Het blijft een spanningsveld: enerzijds willen we ondernemers helpen door ze maximaal te laten meeprofiteren van het songfestival, anderzijds willen we hen niet onnodig met nog meer investeringen opzadelen. Vandaar communiceren we zorgvuldig: niet te vroeg en niet te laat.' Uiterlijk maart volgend jaar moet duidelijk worden welk scenario het gaat worden.

Rotterdamse mentaliteit

Kasmi is zich ervan bewust dat de situatie vraagt om flexibiliteit en creativiteit. 'Het is wel een uitdaging. Maar we gaan het gewoon weer doen, zo is de Rotterdamse mentaliteit. De gemeenteraad heeft zich moedig opgesteld door ook in 2021 het songfestival in Rotterdam te willen organiseren en we hebben veel geld geïnvesteerd. Daarbij weten we nu ook meer van het coronaproof organiseren van evenementen dan een paar maanden geleden, dat is een voordeel.'

Article continues after the ad

Het Eurovisiesongfestival van dit jaar werd vanwege het coronavirus verplaatst. In 2021 vindt het plaats op 18, 20 en 22 mei in Rotterdam Ahoy.

Bron & beeld: ANP

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.