De fascinatie van Tim Krabbé voor Ferdi E., de moordenaar van Gerrit Jan Heijn, ging verder dan destijds werd aangenomen. In de documentaire De schrijver, de moordenaar en zijn vrouw vertelt Tim zelfs het bed te hebben gedeeld met Ferdi’s vrouw Els, toen de schrijver nog getrouwd was met actrice Liz Snoijink.

De verbijstering was groot toen actrice Liz Snoijink (64) vorige week werd geconfronteerd met de documentaire van haar ex-man Tim Krabbé (76) over Ferdi E., de ontvoerder en moordenaar van Ahold-topman Gerrit Jan Heijn. In De schrijver, de moordenaar en zijn vrouw spraken journalist Twan Huys en schrijver Tim Krabbé openhartig over het leven van de koelbloedige moordenaar, die ze talloze keren bezochten in de gevangenis.

Article continues after the ad

Documentaire

Daarnaast lanceerde Tim een dag na de documentaire zijn boek Vriendschap, over de bijzondere band die hij met Ferdi E. en diens vrouw Els opbouwde in de tijd dat hij nog getrouwd was met Liz Snoijink, van wie hij eind jaren tachtig scheidde. In de documentaire vertelt Tim dat hij tijdens zijn huwelijk met Liz het bed deelde met Els, toen Ferdi in de gevangenis verbleef.

Vriendschap

‘Ik wist van niets!’ zegt Liz 
als Story haar om een reactie vraagt. ‘Ik heb altijd gedacht dat Tim en Els goed bevriend waren en niet meer 
dan dat. Dus dat is dan schrikken... Ik krijg allerlei berichten binnen over een documentaire van Tim over Ferdi E., maar daar had hij me niets over verteld. Nee, ik heb dus ook niet gekeken. Ik weet wel dat Tim een boek aan het schrijven is over Ferdi E. Oh, is dat boek al af? Dat wist ik ook niet.’

Goed contact

Omdat Liz met Tim een zoon, Esra, en twee kleinkinderen heeft, zullen zij altijd aan elkaar verbonden blijven. ‘Ik heb goed contact met Tim, hoor. Begrijp me niet verkeerd,’ zegt Liz. ‘Maar ik ben gewoon erg druk. Tim komt dit weekend bij ons eten, misschien had hij het me dan willen vertellen. Maar dat is kennelijk te laat...’ Hoewel Liz geschokt reageert op de verhouding van Tim en Els, wist ze diep vanbinnen al wel dat er meer speelde. ‘Ik wist er wel iets van, maar niet het fijne. Ja, dat weet ik pas sinds de documentaire en de reacties die ik daarover van mensen uit mijn omgeving kreeg. Nu ik weet dat Tim en Els een relatie hebben gehad, verandert er voor mij weinig. Ik ben dol op Tim. En hij op mij, dat weet ik.

Partners

Ik vind dat we het heel goed hebben gedaan, in de manier waarop we uit elkaar zijn gegaan en waarop we nu ouders en grootouders zijn. Tim en ik beleven dat op een heel fijne manier, met onze beide partners. Ik heb geen zin dat op het spel te zetten door oude koeien uit de sloot te halen. Het ging toentertijd gewoon niet goed tussen Tim en mij. Dat is heel tragisch. Ik heb nooit geweten dat Els daarin 
een rol speelde. Maar uiteindelijk heb ik niet het idee dat Els schuldig is aan onze scheiding.’

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 48 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.