John en Yoko

Het is vandaag precies vijftig jaar geleden dat John Lennon en zijn vrouw Yoko Ono hun beroemde ‘bed-in for peace’ uitvoerden voor vrede tijdens de Vietnamoorlog. Het pasgetrouwde stel lag een week lang in bed in een hotelkamer van het Amsterdamse Hilton Hotel en ontving daar de wereldpers.

The Ballad of John and Yoko

De 'Hairpeace Bedpeace', zoals de vreedzame actie ook wel wordt genoemd, was een variant op de ‘sit-in’. Hierbij gaat een groep demonstranten net zo lang in of voor een gebouw zitten tot ze weggestuurd of gearresteerd worden of tot ze hun zin krijgen. Na het succes in Amsterdam in 1969 werd de actie overgedaan in Montreal en vereeuwigd in het Beatles-nummer The Ballad of John and Yoko.

Tentoonstelling

Het Hilton Hotel in Amsterdam herdenkt deze bijzondere gebeurtenis van 50 jaar geleden met een fototentoonstelling. Vijftig grote foto’s van de beroemde protestactie, gemaakt door verschillende fotografen die er destijds bij waren, zullen getoond worden. De expositie ‘Wat gebeurde er in Room 902’ is tot en met 31 maart te zien.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Article continues after the ad

Bron: Het Parool | Beeld: ANP