Gisteren was de tweede aflevering van het programma Five Days Inside. Beau bezoekt het Rosa Spier Huis in Laren: een bejaardenhuis waar kunstenaars, muzikanten en wetenschappers hun laatste jaren doorbrengen. Beau neemt ons mee langs de wereld van het ouder worden en weet ons in het hart te raken.

Bij binnenkomst wordt Beau al snel geconfronteerd met het grote vergeten: dementie. Het ontroert hem. Volgens hem is dat het ergste wat een mens kan overkomen. Voor de mensen in het huis die nog goed bij geest zijn, is het lastig om samen te wonen met de demente bewoners.

Albert en Nelleke

Beau ontmoet al snel de bewoners Albert en Nelleke. Albert is al zestien jaar mantelzorger voor zijn vrouw en na 40 jaar huwelijk nog altijd even gelukkig. Nelleke werd zestien jaar geleden getroffen door een hersenbloeding en ze wilde het liefst overlijden. 'Maar dat ging niet. En toen dacht ik: ik moet er het beste maar van maken.' Ze moest langdurig revalideren en Albert was haar grote steun. 'Ik vond dat ik moest helpen', vertelt hij.

Aftakeling

Beau is is diep onder de indruk van de verhalen van de bewoners. 'Dag Rosa Spier Huis... een bijzonder bejaardentehuis, want dat is het. Allemaal kunstenaars. En wat overblijft zijn de oude mensen. Dagen die ineenglijden. Het einde van het leven. Aftakeling. Het is ook echt dramatisch. En ze vinden elkaar dan nog net even in de kunst.' Ook in zijn tweede aflevering weet Beau de kijkers in het hart te raken.

Article continues after the ad

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: ANP