In de laatste aflevering van Het Rotterdam Project gaat presentator Beau van Erven Dorens nog één keer langs alle deelnemers. Vijf daklozen hebben de kans gekregen om hun leven weer op de rit te krijgen. Is het ze gelukt? 

Door: Demi Schoenmakers (Libelle)

Article continues after the ad

Presentator Beau van Erven Dorens heeft in Het Rotterdam Project vijf daklozen de mogelijkheid gegeven om weer terug te stromen in de maatschappij. Alle vijf krijgen ze een pinpas met daarop 10.000 euro. Met dit geld kunnen ze schulden aflossen, een kamer huren of een studie betalen. Met hulp van Beau, het Leger des Heils en een team van experts proberen ze hun leven weer op de rit te krijgen.

Emotioneel

De daklozen dit jaar zijn: Soufyan (20), Stephany (24) en haar pasgeboren zoontje, Patrick (43), Hilde (54) en Yvar (28). In de laatste aflevering gaat Beau bij ze langs om te kijken hoe het nu, zeven maanden later, met ze gaat. Het was een emotioneel weerzien voor Beau, maar ook de kijkers hielden het niet droog.

Kappersopleiding

Soufyan heeft zijn leven 180 graden omgedraaid. Hij heeft zijn eigen plekje gevonden in het centrum van Rotterdam en volgt een kappersopleiding. Beau is trots op hem. 'Ik ben echt onwijs blij, jij bent echt het voorbeeld.' Als de twee afscheid nemen, moet de presentator ineens huilen. 'Waarom huilt hij nou zo?', vraagt Soufyan achteraf. 'Ik ben natuurlijk een huilebak', geeft Beau toe. 'Maar we zouden allemaal een beetje meer vertrouwen moeten hebben in mensen. Kijken wat eruit kan komen, in plaats van wat er allemaal mis kan gaan.'

Afkickkliniek

Ook bij kandidaat Patrick houdt Beau het niet droog. De 43-jarige man leeft al jaren op straat sinds hij verslaafd is geraakt na de dood van zijn vrouw. In de laatste aflevering is te zien dat hij naar een afkickkliniek in Zuid-Afrika is gegaan. Patrick was ontzettend zenuwachtig en wilde eigenlijk niet meer gaan, maar uiteindelijk heeft Beau hem weten over te halen. Twee maanden later zoekt hij hem op. Patrick is hard aan zijn herstel aan het werken. Het gaat steeds beter en daarom is Beau mega trots op hem. 'Ik heb veel aan jullie te danken', geeft Patrick toe en bedankt Beau en zijn team dat ze dag en nacht voor hem klaarstonden. 'Ik vond het echt een ongelofelijke eer', reageert Beau met tranen in zijn ogen.

Chapeau

De tranen van Beau zorgen ook voor tranen bij de kijkers thuis. Het was dan ook een hele emotionele aflevering en de kijkers zijn niet alleen ontzettend trots op de kandidaten, maar ook op de presentator. Hij doet de presentatie zó goed. Er is volgens hen niemand anders die dit programma op zo’n ontroerende manier kan presenteren. 'Chapeau!' Eén van de kijkers vindt zelfs dat iedereen een Beau in z’n leven verdient. 'Hoe groot is het hart van deze man?', vraagt zij zich af.

Eigen plekje

Met de andere drie kandidaten gaat het ook goed. Stephany en Hilde hebben allebei hun plekje gevonden en Yvar is na acht jaar toch op bezoek gegaan bij zijn moeder in Amerika.

 

Door: Libelle | Beeld: Peter Smulders