Gisteren was de eerste aflevering van 'Beau en de Veteranen' te zien, een programma dat een diepe indruk heeft achtergelaten. Samen met zeven oorlogsveteranen die PTSS hebben, reist Beau van Erven Dorens door Noorwegen. Tussendoor is te zien hoe hun dagelijks leven eruitziet en hoe missies invloed hebben gehad op hun leven.

Naast The Amsterdam Project, The Rotterdam Project en twee seizoenen Beau Five Days Inside, kon Beau en de Veteranen er ook nog bij. En ook dit is geen luchtig programma.

Leven in angst

Het programma gaat aan een stuk door over heftige verhalen. Veteranen die werden ooit uitgezonden als dappere mariniers leven nu constant in angst en stress. Alina vertelt dat ze op de bank slaapt. 'Hier kan ik waken en alles in de gaten houden. Mocht er wat gebeuren kan ik de kinderen beschermen. Ik moet weten wat er in en om het huis gebeurt.' Een andere veteraan vertelt: 'Je staat samen tanden te poetsen en een week later sta je diezelfde tanden op te ruimen. In mijn hoofd is het elke dag oorlog.' Op social media spreken kijkers vol lof over Beau en het programma.

Erkenning

Na het zien van de eerste aflevering wordt duidelijk dat er meer erkenning en waardering moet komen voor veteranen. Wat de trauma’s nog erger maakt is het gebrek aan begrip en erkenning van thuis voor de Nederlandse militairen. Met dit programma streeft Beau naar emancipatie van de veteraan. Beau vertelt: 'In Frankrijk, Amerika Engeland staan ze voor je op in de tram. En hier wordt een beetje lacherig gedaan: wat gaan die mensen nou doen in die zandbak in Irak?' Beau en de Veteranen is elke dinsdag te zien om 20:30 uur op RTL 4.

Article continues after the ad

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron: RTL Boulevard | Beeld: RTL