Als Clown Bassie roept Bas van Toor (81) iedereen op altijd te blijven lachen, maar zelf is hij vaak minder monter. Nadat onze populairste kindervriend tijdens zijn vakantie in Italië onwel werd, kreeg hij de ene kwaal na de andere. Uiteindelijk belandde Bas zelfs in het ziekenhuis. Aan Story vertelt de clown hoe hij zijn eigen uitvaart regelde, wie zijn opvolger moet worden en, voor het eerst, over de zoon die hij verloor.

Article continues after the ad

Heb je weleens gedacht: had ik maar een zoon die mij kon opvolgen?

Het wordt stil en Bas slikt iets weg. Dan met zachte stem: 'Wat ik nu ga vertellen heb ik nooit eerder gedeeld met een journalist, omdat Coby en ik daar tot op de dag van vandaag nog steeds veel verdriet van hebben. Maar we hadden een zoon gehad als het noodlot niet anders had beslist.' Bas en Coby wilden graag een groot gezin en nadat hun oudste dochter Liesbeth geboren was, wilden ze meteen voor een tweede gaan. 

Miskraam

'Maar dat ging gruwelijk mis... Coby verloor ons kindje. De dokter bij wie ze onder behandeling stond, zei tegen haar dat ze zich geen zorgen moest maken: het overkwam volgens hem heel veel vrouwen.' Enkele maanden later was Coby weer in verwachting. 'Wat waren we intens gelukkig dat het toch opnieuw was gelukt. Maar dat geluk was wederom van korte duur. Want ook deze zwangerschap eindigde in een miskraam, evenals de twee zwangerschappen die daar weer op volgeden.' Het had een enorme impact op hun leven en ook toen Coby na een paar jaar weer zwanger raakte ging het mis.

Rode hond

'En net toen het ernaar uitzag dat deze zwangerschap wél een goede afloop zou krijgen, ging het weer vreselijk mis. Coby kreeg de rode hond en lag twee weken doodziek in bed.' De dokter liet voor de zekerheid een punctie uitvoeren om na te gaan of het kindje in haar buik geen schade had opgelopen. Hij had slecht nieuws. 'De arts zei letterlijk: Jullie moeten zelf beslissen of je het kind wilt houden. Maar als het geboren wordt zal het blind, doof en zwaar gehandicapt zijn. Hij draaide er niet omheen en zei dat we het kindje maar het beste konden laten weghalen.' Bas gaf Coby toen de tijd om zelf de beslissing te maken, waarna ze het advies van de arts opvolgde. 'Mijn lieve schat heeft me pas vier jaar geleden durven vertellen dat het een jongetje was...'

Lees het hele verhaal in Story. Editie 25 ligt nu in de winkel.

Wil je niets meer missen van Story? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale zomer-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10

Beeld: Peter Smulders