Het is ruim anderhalf jaar geleden dat Bas van Toor (82) door een zeldzame ziekte werd getroffen. Dagelijks merkt de clown de gevolgen hier nog van. Wat Bas het ergste vindt, is dat hij zijn vrouw Coby nu anders behandelt dan voor zijn ziekte. 

Het is Bas van Toor het afgelopen jaar pijnlijk duidelijk geworden dat zijn lijfspreuk Altijd blijven lachen niet meer zo makkelijk na te leven is. De 82-jarige clown ondervindt dagelijks de gevolgen van de slopende ziekte die hem ruim anderhalf jaar geleden trof. ‘Ik ben een ander mens geworden. Dat is wat ik ook tegen mijn Coby zei toen ik vorig jaar december het revalidatiecentrum mocht verlaten. Ik zei dat ze een andere man heeft gekregen. Coby had zoiets van: ja hoor, Bas zegt dit wel, maar ik geloof het niet. Maar het is waar. Na een huwelijk van 55 jaar behandel ik haar, zonder dat ik het zelf wil, op een vervelende manier.’ In april 2016 kreeg de clown  te horen dat hij aan het zeldzame Guillain-Barré Syndroom lijdt, een auto-immuunziekte die jaarlijks driehonderd mensen treft. Het is een aandoening van het zenuwstelsel die gepaard gaat met spierverlamming.  ‘Ik heb zoveel pijn,’ vertelde Bas vorig jaar in Story. ‘Het is alsof ik de hele dag met mijn voeten in een bak hete frituurolie sta.’ 

Kwaad om niets

Na een langdurig ziekenhuisverblijf moest Bas nog vier maanden in een revalidatiecentrum wonen. Eind vorig jaar mocht hij pas naar zijn nieuwe woning in Vlaardingen. Hij verheugde zich erop om weer thuis te wonen. Maar al in het revalidatiecentrum merkte hij dat zijn karakter was veranderd. ‘Ik ben sneller kwaad, alsof ik helemaal geen geduld meer heb. En dan ben ik kwaad om niets. Coby moet het ontgelden. De vrouw van wie ik het meest hou. Ik kan echt heel lelijk doen. Snauwen, kortaf, boos. En dat terwijl ze zo lief voor mij is. Ze heeft een engelengeduld.’ Coby erkent dat Bas enigszins is veranderd. ‘Hij is wat kribbiger,’ zegt ze. ‘Maar voor mij blijft hij dezelfde Bas. Ik weet dat hij er niets aan kan doen. Het is een gevolg van de ziekte. Dus ik neem het voor lief. Onze liefde voor elkaar is zo groot. Dit kunnen we goed aan. Ik snap dat er een stuk frustratie bij komt kijken. Hij was altijd enorm onafhankelijk. En nu heeft hij zijn rollator en scootmobiel nodig.’ Bas is blij met de reactie van Coby. ‘Ze is er één uit duizenden. Want ik ben echt niet zo aardig voor haar. Het gebeurt dagelijks dat ik haar afsnauw, maar elke dag maak ik daar ook mijn excuus voor. Vlak voor het slapengaan pak ik mijn Coby even vast en zeg ik: Sorry, ik bedoel het allemaal niet zo.’  

Lees het hele verhaal in Story. Editie 49 ligt nu in de winkel.


Beeld: Peter Smulders

Roxeanne Hazes weet nu al dat 2019 een mooi jaar gaat worden. In maart staat ze in de Ziggo Dome met Holland zingt Hazes. Daar zal haar zoontje Fender zijn neefje André jr. waarschijnlijk éíndelijk ontmoeten. Als klap op de vuurpijl hoopt Roxeanne daarna in Las Vegas te trouwen met haar grote liefde Erik.

De vier avonden in de Ziggo Dome is niet het enige evenement waar de jonge zangeres naar uitkijkt. Samen met haar vriend Erik heeft ze grootse plannen om in het huwelijk te treden. Niet in Nederland, maar in Las Vegas. ‘Ik weet dat ik altijd gezegd heb ervan te dromen om hier in Nederland als een prinses te trouwen. Een bruiloft met alles erop en eraan. Groot, grootser, grootst! Met een daverend feest als afsluiting. Maar dat wil ik niet meer. De afgelopen tijd zijn Erik en ik best veel vrienden kwijtgeraakt. Niet door ruzie of zo, maar omdat onze levens anders zijn geworden. Erik en ik duiken niet meer de kroeg in om dronken te worden, of gaan elders tot diep in de nacht feesten. Sinds Fender in ons leven is, leiden we een huisje-boompje-beestjebestaan en dan vallen er dus mensen af. Ik heb daar geen verdriet om. Het is zoals het is. Maar dan ga je je wel afvragen voor wie ik dat grote bruiloftsfeest wil geven. Voor al die zogenaamde vrienden of is die dag voor onszelf?

Klein houden

Erik en ik hebben besloten om die dag dus klein te houden. Zoals we er nu over denken, willen we naar Las Vegas. Een van onze lievelingsbands geeft daar in april een afscheidsconcert en we vinden het een goed idee om dat te combineren. Eerst trouwen in zo’n kapelletje met een foute Elvis Presley en een Marilyn Monroe om daarna naar het concert te gaan.’ Maar Roxeanne wil niet zonder haar moeder trouwen. ‘Vlak nadat Erik mij ten huwelijk heeft gevraagd, heb ik mijn moeder gevraagd of ze mijn getuige wil zijn. Mijn moeder gaat dus sowieso mee, want ik wil dat ze bij alle hoogtepunten in mijn leven aanwezig is. Ze was bij de geboorte van Fender en dus straks ook bij mijn huwelijk in Las Vegas. En ook Eriks familie willen we er natuurlijk graag bij hebben. We zijn beiden familiemensen, dus zij mogen op zo’n belangrijk moment niet ontbreken.’ 

Dit artikel komt uit Story. Editie 50 ligt nu in de winkel of lees verder op Blendle

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Peter Smulders

De moeder van Bridget Maasland was vorige week jarig en om dat te vieren deelde de presentatrice een kiekje van haar moeder. Schoonheid zit duidelijk in de familie. 

'Happy b-day lieve mama', schrijft Bridget Maasland bij het kiekje van haar moeder op Instagram.

Visagiste

El Maasland-Kleijwegt was visagiste, waardoor Bridget als klein kind al veel mee heeft gekregen van de hele televisiewereld. En dat leventje trok haar blijkbaar wel.

Twee druppels water

Haar moeder is, net als Bridget, ook een prachtige vrouw, dus haar schoonheid heeft ze niet van een vreemde. Bovendien lijken ze als twee druppels water op elkaar met het golvende blonde haar en hun big smile, toch?


Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron: Libelle.nl | Beeld: Peter Smulders