Barry Atsma heeft een eerbetoon aan zijn overleden broer Rimmert gegeven. Dat doet de acteur in het kader van Wereld Downsyndroomdag. Rimmert overleed in december op 53-jarige leeftijd aan de gevolgen van het coronavirus.

'Dagelijks komen er herinneringen aan onze lieve broer voorbij. Ik mis hem zo erg, maar zijn lieve, ondeugende glimlach zal voor altijd bij me zijn', schrijft hij onder een foto van hem, Rimmert en zus Laura. 'Hij had een gave van puurheid die iedereen raakte. Zijn aanstekelijke vreugde om echt contact te maken met mensen was een wijze les voor mij als zijn jongere broer.'

Article continues after the ad

Openhartig over broer

Rimmert had het syndroom van Down. Atsma sprak in interviews altijd heel openhartig over zijn broer. Ook maakte hij rond zijn dertigste een solovoorstelling over Rimmert. 'Het feit dat ik hem een stem kon geven, dat ik via zijn verhaal contact kon maken met het publiek, deed mij opeens inzien wat voor betekenis dit werk precies kan hebben', zei de acteur hierover.

Down for Dummies

Voor BNN presenteerde Atsma in 2014 het programma Down for Dummies. In 2010 poseerden de twee broers voor de kalender Down2Famous, die mensen met het syndroom van Down op een positieve manier onder de aandacht wilde brengen.

Beeld: Peter Smulders | ANP

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.