Arie Boomsma vindt dat Voetbal Inside de sportwereld beledigt met de suggestie dat iedereen die voetbalt in kleedkamers en kantines homofobe en seksistische grappen maakt.

Transgendergrap

Dat stelt de presentator naar aanleiding van de commotie over een ‘transgendergrap’ die René van der Gijp en Johan Derksen vrijdagavond maakten. Zij maakten hiermee VTM-presentator Bo Van Spilbeeck belachelijk, die sinds vorige week als vrouw door het leven gaat. De act leverde veel boze reacties op; onder meer COC, PvdA en GroenLinks roepen sponsors op hun handen van het programma af te trekken.

'Indrukwekkend gebrek aan kennis'

“Ik vroeg me af waarom niemand Derksen en Van der Gijp in bescherming neemt”, vraagt Boomsma zich af. “Het is niet de eerste keer dat zij een indrukwekkend gebrek aan kennis op tafel smijten.” De presentator maakte de afgelopen jaren diverse programma’s over homoseksuele jongeren en transgenders die uit de kast kwamen. “Natuurlijk is het niet hun verantwoordelijkheid om bij te dragen aan emancipatie, om te voorkomen dat het zelfmoordpercentage onder transgenders blijft stijgen. Dat inlevingsvermogen kun je niet van iedereen verwachten. Maar je kunt wel vragen of zij zich niet beter kunnen beperken tot de paar thema’s waar ze wel verstand van hebben.”

Article continues after the ad

Geschiedenisboeken

Voetbal Inside kwam al vaker onder vuur te liggen vanwege seksistische en homofobe grappen. De presentatoren stellen als repliek altijd dat in voetbalkantines en kleedkamers zo wordt gepraat en dat overal grappen over gemaakt moeten kunnen worden. “Wie de geschiedenisboeken kent, weet dat strijders voor het vrije woord in de meeste gevallen een zaak hadden waarvoor ze de barricades opgingen”, schrijft Boomsma. “Ze waren in de minderheid. Terwijl het papegaaien van de onderbuikgevoelens in Voetbal Inside nooit meer is dan een aanval op het kwetsbare. Lachen om mensen waar iedereen al om lacht.”

Beeld: Edwin Smulders | (ANP)