Een onderscheiding voor Arie Boomsma! De presentator (43) krijgt vandaag de Jillis Bruggeman Penning. Deze krijgt de programmamaker omdat hij zich taboedoorbrekend en trendsettend heeft ingezet voor jonge lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT). Met zijn programma's is Arie een van de eersten die het transgenderaspect respectvol zichtbaar en bespreekbaar maakt. 

Article continues after the ad

Eer

Arie vindt de Penning een enorme eer, laat hij op zijn Instagram weten. "ik denk veel na over de vraag waarom ik televisie maak, en wil blijven maken. Eén van de redenen is in ieder geval dat tv een podium kan bieden aan processen die zo vaak in eenzaamheid plaatsvinden, terwijl we er als samenleving baat bij hebben als de verhalen van die processen verteld worden."

Kwetsbaarheid

"Er zit een indrukwekkende kracht in kwetsbaarheid. Mijn waardering is daarom groot, voor al die mensen die zich in mijn programma's kwetsbaar op durfden te stellen en daarmee een krachtig voorbeeld werden voor anderen. Voor ons allemaal eigenlijk. Mensen die vooroordelen wegnamen, een gezicht gaven aan onderwerpen waar we zo weinig vanaf weten. Dank voor jullie vertrouwen", schrijft Arie op Instagram. 

Hij is een Zij! 

Arie presenteerde de vorige seizoenen van het programma Hij is een Zij! waarin transgenders worden gevolgd. In de toekomst hoopt Arie nog meer van dit soort programma's te maken. 

 

 

Vandaag krijg ik de Jillis Bruggeman Penning. Een enorme eer. Ik denk veel na over de vraag waarom ik televisie maak, en wil blijven maken. Één van de redenen is in ieder geval dat teevee een podium kan bieden aan processen die zo vaak in eenzaamheid plaatsvinden, terwijl we er als samenleving baat bij hebben als de verhalen van die processen verteld worden. Er zit een indrukwekkende kracht in kwetsbaarheid. Mijn waardering is daarom groot, voor al die mensen die zich in mijn programma's kwetsbaar op durfden te stellen en daarmee een krachtig voorbeeld werden voor anderen. Voor ons allemaal, eigenlijk. Mensen die vooroordelen wegnamen, een gezicht gaven aan onderwerpen waar we vaak zo weinig van af weten. Dank voor jullie vertrouwen. En dank ook aan al mijn collega's, want programma's maak je met een team. Ik hoop nog veel van dit soort televisie te maken! #uitdekast #hijiseenzij #flikkerop

Een bericht gedeeld door Arie Boomsma (@arieboomsmainstagram) op

Beeld: Peter Smulders. Bron: Instagram