Twee jaar terug nam Annemarie Jorritsma afscheid als burgemeester van Almere, maar ze moet er niet aan denken om haar woonplaats te verlaten, mede vanwege haar kinderen en kleinkinderen. ‘Zij wonen bij ons, en ik hoop dat dat tot aan mijn dood zo blijft!’ 

Onder één dak

Met haar man Gerlof, hun twee dochters, twee schoonzonen en vier kleinkinderen woont Annemarie Jorritsma (67) al ruim tien jaar samen in Almere. Onder één dak. ‘En dat bevalt prima,’ vertelt de voormalige burgemeester van Almere aan Story. ‘Het begon destijds als een grapje van mijn dochter Maayke. Ik was nog minister en woonde in een klein appartementje in Den Haag. Mijn man woonde in Bolsward, en mijn dochters in IJsselstein en Rotterdam. Het was onmogelijk om elkaar vaak te zien. Onze drukke werkschema’s zorgden ervoor dat mijn man en ik elkaar alleen in de weekenden konden zien, maar dan waren mijn dochters Minke en Maayke weer druk met hun eigen sociale leven. Toen ik in 2003 het aanbod kreeg om burgemeester van Almere te worden, maakte Maayke de opmerking: Dan gaan we daar met zijn allen wonen.’

Serieus plan

Wat met een grap begon, mondde uiteindelijk uit in een serieus plan. ‘We zijn met z’n allen om de tafel gaan zitten om alle voor- en nadelen te bespreken,’ zegt Jorritsma. ‘Het plan was wel om zelf een huis te gaan bouwen, waarin drie gezinnen ruim konden wonen. Ook met het oog op de toekomst. Want er zouden hopelijk ook ooit kleinkinderen komen.’ Inmiddels wonen ze er nu ruim tien jaar en is de familie uitgebreid met vier (klein)kinderen. ‘We zijn dus nu met zijn tienen. Soms een drukte van belang. Maar ik heb er nooit spijt van gehad. Het is ook de reden waarom ik nooit uit Almere zal vertrekken. Als Eerste Kamerlid en fractievoorzitter van de Eerste Kamer ben ik weer redelijk veel in Den Haag te vinden, maar na een drukke werkdag vind ik het heerlijk om terug te rijden naar de landelijke omgeving van Almere.'

Regels

'Hoe druk het met tien mensen in een huis ook kan zijn, ik kom er tot rust. En wat is er mooier dan dagelijks je vier kleinkinderen te zien opgroeien?’ Met Maayke en Minke hebben Annemarie en Gerlof de afspraak dat ze een vaste dag per week oppassen. ‘Als je met elkaar onder één dak woont – we hebben echt maar één ingang – moet je afspraken maken. Die regels zijn voor iedereen duidelijk. Bij ons werkt dat prima. Ik hoop ook echt dat ik hier de rest van mijn leven mag wonen.’  

Beeld: Peter Smulders

Nu het bekend is geworden dat de kinderen van Samantha de Jong en Michael van der Plas naar Spanje verhuizen staat de telefoon van Michael ongetwijfeld roodgloeiend. Op Facebook geeft Michael een reactie op de situatie.

Hij schrijft: 'Goedemorgen bijna middag.

Vanmorgen hiermee wakker geworden toen ik naar buiten keek. Om nog maar te zwijgen van al het moois dat ik zag toen ik mijn ogen open deed: mijn kindertjes veilig en wel in dit mooie land en mijn nieuwe vriendin druk bezig met het ontbijtje voor ons.

De media vandaag staan er vol van begrijp ik en de roddelbladen ook. Inderdaad zijn de kinderen mee naar Spanje en vandaag is de eerste dag hier. Over de thuissituatie heb ik niet zoveel te zeggen al heb ik er natuurlijk wel een mening over, het enige wat er toe doet voor nu is rust en stabiliteit voor de kinderen.

Als je als vader zijnde de moederrol helemaal in moet vullen, ontdek je pas echt wie je kinderen zijn. Althans, dat geldt voor mij. Ik kan goed merken dat de huidige rust en regelmaat een erg positief effect op ze heeft en ik zie twee schone en happy kleine bengeltjes door het huis rennen nu, lachend en zingend. Dit is ook wie ik ben, een vader en ondernemer, genietend van deze fase in ons leven.

Wij gaan straks denk ik bij het zwembadje kijken en lekker wat eten met de kids, Angelina krijgt huiswerk en gelukkig kan dat allemaal onder gecertificeerde begeleiding hier gedaan worden volgens de Nederlandse eisen, aan alles is gedacht. Lieve mensen ik wens jullie een fijne dag!'

Beeld: Peter Smulders

Het deelnemersveld van De Slechtste Chauffeur Van Nederland is bekend. Dit seizoen zijn het bekende Nederlanders die achter het stuur kruipen op het circuit.

Henk Westbroek in De Slechtste Chauffeur Van Nederland

Henk Westbroek heeft vijftien jaar geleden pas zijn rijbewijs gehaald. Of zoals zijn dochter Chrissie zegt: zijn rijbewijs gekregen. Henk rijdt uit principe niet achteruit en verliest wel eens het overzicht. Chrissie heeft haar vader opgegeven en is zijn bijrijder.

Michella Kox

Realityster Michella Kox heeft last van een flinke vorm van rijangst en durft bijvoorbeeld de snelweg niet op. Haar bijrijder is goede vriendin Leslie Keijzer, bekend van Gooische Meisjes.

Andere deelnemers

Oud Sesamstraat-actrice Gerda Havertong rijdt samen met haar dochter Zulema. Concentrate-host Bobbie Bodt doet mee met JayJay Boske als bijrijder. Temptation Island-ster Shady is opgegeven door goede vriend Koen Kardashian. Voormalig Dolly Dots-zangeressen Anita Heilker en Esther Oosterbeek maken het deelnemersveld compleet.

De vip-editie van De Slechtste Chauffeur van Nederland begint komende dinsdag op RTL 5, met John Williams als presentator en rijschoolhoudster Patricia Nijman en Tim en Tom Coronel als juryleden.

Beeld: Peter Smulders
(ANP)