Anita Witzier wil meer openheid over de overgang bij vrouwen. De presentatrice vindt dat er nog altijd veel te weinig over wordt gepraat en roept vrouwen tijdens de Week van Overgang, die maandag van start gaat, op om er met elkaar over te praten.

Worsteling

"Een griepje kun je uitzitten, maar de overgang kan tien jaar duren", zegt ze in De Telegraaf. "We kunnen niet steeds maar onze kop in het zand steken. Daarvoor moeten vrouwen ook de hand in eigen boezem steken, al hangt die misschien iets lager dan 20 jaar geleden. Val elkaar niet af, maar praat erover." Over haar worsteling en ervaringen met de overgang schrijft Anita columns. "Daar krijg ik heel veel positieve reacties op. Mensen vinden het herkenbaar. Dat is de bedoeling, dat we er samen over durven praten en ons er niet voor schamen."

Article continues after the ad

Hormoontherapie

Anita had zelf veel last van de overgang. "Ik vergat alles, sliep bijna niet meer en was buitengewoon verdrietig." Ze vervolgt: "Ik wil het geen depressie noemen, maar voelde me zo ontzettend rot dat ik het liefst de hele dag in bed wilde blijven. Dat kon natuurlijk niet, want ik moest gewoon werken en had ook nog twee kinderen thuis." Ze startte met hormoontherapie en inmiddels gaat stukken beter. "Ik slaap weer goed, heb veel meer energie, voel me weer vrolijk. Kortom: Ik kan weer leven."

Beeld: Edwin Smulders | (ANP)