In een fase waarin presentator André van der Toorn moest vechten tegen kanker, verliet zijn geliefde Anne-Marie hem én overleed zijn boezemvriend Jaap. In Story praat André openhartig over deze periode die hij nog altijd omschrijft als ‘de hel’.

Het jaar 2017 gaat voor Wegmisbruikers-presentator André van der Toorn (56) voorlopig de boeken in als het zwartste uit zijn leven. André werd getroffen door lymfeklierkanker en zag midden in zijn loodzware strijd tegen die ziekte na twintig jaar ook nog eens zijn relatie met Anne-Marie stranden. ‘In juni meldde ik me bij het ziekenhuis,’ vertelt André aan Story. ‘Ik had enorme rugpijn. En er was nog iets vreemds. Ik had geregeld een gevoel alsof er iemand van achteren zachtjes tegen mijn knieholtes schopte. Heel vreemd. In het ziekenhuis ben ik meteen geopereerd. En ik mag heel blij zijn dat ik precies toen naar het ziekenhuis ben gegaan. Was ik een paar dagen later gekomen dan had ik de rest van mijn leven in een rolstoel gezeten.’ Aanvankelijk overheerste opluchting bij de presentator.

Article continues after the ad

Niet meer leven

Al snel bleek echter uit onderzoeken dat het verschrikkelijk mis was. ‘Ik had lymfeklierkanker. Als je dat te horen krijgt, stort je wereld wel even in. Ook omdat ze niets konden zeggen over mijn overlevingskansen. Daarna begon een periode die ik nog altijd omschrijf als de hel. De situatie was zo ernstig dat ik de twee zwaarste chemokuren die er zijn, moest ondergaan. Ik kan je nauwelijks beschrijven wat er dan met je gebeurt. Misschien is een zware griep en dan maal honderd wel de beste omschrijving. Naast dat ik verschrikkelijk ziek was, deden mijn ogen pijn omdat er geen vocht meer werd aangemaakt. Datzelfde gold voor het speeksel in mijn mond, waardoor ik uit mijn mond begon te bloeden. En het tempo waarin ik mijn haar kwijtraakte: bizar om mee te maken. Maar het ergste is hoe ongelooflijk ziek je je voelt. Er waren momenten waarop ik niet meer wilde leven.’

Lees het hele verhaal in Story. Editie 52 ligt nu in de winkel of lees het artikel op Blendle.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Peter Smulders