André van der Toorn werd in december kankervrij verklaard, maar de presentator is nog dagelijks bezig met de ziekte. "Langzaamaan ben ik uit een onwaarschijnlijk diep dal aan het kruipen", zegt André in een interview met Veronica Magazine.

Duistere periode

Twee maanden geleden zag André het "helemaal niet meer zitten". "Echt, het is de meest duistere periode in mijn leven geweest. Ik was verdrietig, angstig en hondsberoerd. Die chemo's maken alles kapot." Afgelopen zomer werd bij de presentator van Wegmisbruikers lymfeklierkanker geconstateerd, nadat hij met vreselijke rugpijn in het ziekenhuis was beland. André moest direct onder het mes en lag vijf weken in het VU medisch centrum in Amsterdam. "Het was zo veel dat ik echt heel wankel in het leven stond. Maar ik ben een goede overlever. Ik heb mensen meegemaakt met een veel betere prognose die het bijltje erbij neergooiden. Die gingen allemaal kapot."

Non-hodgkin lymfoom

Anderhalve week na de operatie kreeg de 56-jarige presentator de diagnose te horen. "Ik bleek dezelfde tak van kanker te hebben als prins Bernhard jr., dus een beetje koninklijke kanker. Het non-hodgkin lymfoom." Toen André te horen kreeg dat hij kankervrij was, waren niet direct alle zorgen weg. "Je zou denken dat ik op de tafel stond te springen en te dansen, maar zo werkt dat niet. Het is zó groot dat het niet in je hoofd past."

Herstel

Nog elke dag merkt het SBS-gezicht de gevolgen van zijn ziekte. "Mijn geheugen is vrij slecht", noemt André als voorbeeld. Hoewel hij zich "steeds sterker" voelt worden, snapt de presentator dat zijn herstel tijd nodig heeft. "Ik heb een zware operatie en twee zware chemo's gehad. Daar moet je van bijkomen. Dat gaat misschien allemaal een tikkie langzamer dan ik zou willen, maar prima."

Article continues after the ad

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Beeld: Edwin Smulders | (ANP)