De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan legt zijn werk neer. Hij heeft maandag van zijn artsen te horen gekregen dat hij is uitbehandeld, zo schrijft hij in een brief aan alle Amsterdammers. De burgemeester heeft zich ziek gemeld bij de commissaris van de Koning, Johan Remkes.

Ongeneeslijk ziek

Locoburgemeester Kajsa Ollongren neemt zijn taken voorlopig waar. Van der Laan (62) heeft longkanker. Zijn gezondheid ging de laatste tijd zienderogen achteruit. Nadat hij in januari had bekendgemaakt dat hij ongeneeslijk ziek was, bleef hij nog aan als burgemeester.

'Mooiste en liefste stad van de wereld'

Volgens een woordvoerder van Van der Laan wil de burgemeester zich de komende tijd op zijn gezin richten. ,,Het was een groot voorrecht burgemeester te zijn van de mooiste en liefste stad van de wereld. Ik dank u voor het in mij gestelde vertrouwen, voor uw betrokkenheid en voor alle steun en tegenspraak die ik de afgelopen zeven jaren van u heb gekregen.’’ Hij besluit zijn brief met de woorden: ,,Zorg goed voor onze stad en voor elkaar. Vaarwel, Eberhard van der Laan.’’

Article continues after the ad

Beeld: Peter Smulders
(ANP)