Tegen de chronische vermoeidheidsziekte die Sonja Silva kwelt, bleek tot nu toe maar één ‘medicijn’ effectief: zwanger zijn! Toch blijken de actrice en haar man Pyke die droom nu te hebben opgegeven.

Jarenlang leidde Sonja Silva (42) een leven waar veel vrouwen alleen maar van kunnen dromen. Nadat ze werd verkozen tot Miss Nederland openden zich vele deuren en schitterde ze als actrice in producties als Onderweg naar Morgen, Costa! en De Erfenis. Hoe groot het succes ook was, fysiek ging het al in die tijd verre van optimaal met Sonja. Ze kreeg last van extreme moeheid en bijna tien jaar geleden werd bij haar de ziekte ME/CVS ontdekt. Dat is een aandoening die zich het best laat omschrijven als een chronisch vermoeidheidssyndroom dat helaas niet te behandelen valt.

Article continues after the ad

Neerwaartse spiraal

Het laat zich raden dat Sonja behoorlijk ondersteboven was van haar situatie. Ze kwam nauwelijks meer van de bank af en kwam een fiks aantal kilo’s aan. ‘Ik kan eigenlijk wel zeggen dat ik op een gegeven moment walgde van mezelf,’ vertelde Sonja hier eerder over aan uw Story-reporter. ‘Ik hoef je niet uit te leggen in wat voor neerwaartse spiraal je dan terechtkomt. Er waren dagen dat ik echt de deur niet uit kwam. Ik heb jarenlang niet zonder verdriet naar mezelf in de spiegel kunnen kijken.’ In het voorjaar van 2015 nam Sonja een rigoureus besluit en meldde zich in het ziekenhuis voor een maagverkleining. Die ingreep maakte het uiteindelijk mogelijk dat zij vijftig(!) kilo afviel. Mooi nieuws: ze heeft haar gewicht op peil weten te houden! ‘Dat klopt, het is stabiel en daar ben ik heel tevreden mee,’ vertelt Sonja aan Story. ‘Ik moet gewoon niet méér gaan eten en dan blijft het goed. Veel mensen hebben de indruk dat je na een maagverkleining kunt eten wat je wilt zonder aan te komen maar dat is echt een misvatting.’

Lees de rest in Story. Editie 5 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Scrhrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.