Miljoenen Nederlanders zijn dolenthousiast over Chateau Meiland, maar er zijn ook mensen die gruwen van het gedrag van kasteelheer Martien en zijn gezin. Bijvoorbeeld Wim van Dalen, directeur van STAP, de stichting die waarschuwt voor de gevaren van alcoholgebruik. ‘Het gebruik van alcohol wordt in dat programma omringd met een soort positivisme, wat eigenlijk echt niet kan,’ zegt hij tegen Story. 

Vaste kijkers van Chateau Meiland kunnen er geen genoeg van krijgen: het drinkritueel van kasteelbewoners Martien Meiland, zijn vrouw Erica en dochter Maxime. Vooral Martien hecht er zeer aan om elke ochtend rond halftwaalf zijn eerste wijntje te nuttigen, het liefst met het complete gezin. Niet iedereen is echter even enthousiast over de gang van zaken op het tv-chateau. Zeker niet de mensen die werken bij STAP, de Stichting Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid. Deze organisatie heeft zich tot doel gesteld om het publiek te informeren over de risico’s van alcoholgebruik en wil dit zoveel mogelijk terugdringen.

'Alcohol is schrijnend'

Een razend populaire tv-ster als Martien die ‘wijnen, wijnen, wijnen’ als levensmotto heeft omarmd, is natuurlijk een gruwel voor deze stichting. ‘Het opportunisme en de oppervlakkigheid die in Chateau Meiland om de hoek komen kijken als het gaat om het gebruik van alcohol is schrijnend,’ vertelt STAP-directeur Wim van Dalen aan Story. ‘Het gebruik van alcohol wordt in dat programma omringd met een soort positivisme, wat eigenlijk echt niet kan.

Misvatting

Je ziet in Nederland twee tegengestelde ontwikkelingen. Aan de ene kant is er steeds meer bewustwording van hoe slecht alcohol is voor je gezondheid en hoe het van enorme invloed kan zijn op de invulling van je leven. Aan de andere kant is er ook nog steeds een enorme nonchalance over alcoholgebruik. Zoals in Chateau Meiland, inderdaad. Een van de grootste probleemgroepen zijn mensen van boven de vijftig, waartoe Martien ook behoort. Die zijn van een generatie die ooit is verteld dat één wijntje per dag zelfs goed zou zijn voor de gezondheid. Inmiddels zijn dat volledig achterhaalde ‘feiten’ – er klopt helemaal niets van – maar bij die groep krijgen we die misvatting er maar niet uit.’ 

Article continues after the ad

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 2 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.