Sonja Bakker (46) legt voorlopig haar werk neer. De dieetgoeroe heeft na de nodige tegenslagen 'behoefte aan rust'. Albert Verlinde (60) is echter van mening dat we allemaal niet zo veel medelijden met Sonja hoeven te hebben.

Albert noemt Sonja's aankondiging een 'huiliehuilieverhaal'. 'Ik vind het zo irritant dat de kop van het artikel is: ‘Er is een klopjacht op mij.’ Dan denk ik: sodemieter op, Sonja! Er is een klopjacht?! Mensen zijn erachter gekomen dat jij recepten overgenomen hebt zonder toestemming en bronvermelding', aldus de showbizzexpert in Shownieuws. Hij vindt dat er geen sprake is van een klopjacht, maar dat ze het over zichzelf heeft afgeroepen.

'Stom aangepakt'

Volgens Albert heeft Sonja zich te veel ingegraven in de plagiaatkwestie. 'Ze beweerde dat het plagiaat alleen op social media was en het door een medewerker kwam.. Nu ook weer in het artikel: ‘Ik dacht dat ik het lek boven had.’ Je bent het lek zelf! Je bent zó’n gat in het schip waar het door naar binnen klotst. Zeg het gewoon eerlijk, ga niet om je heen wijzen en zeg: ik heb dit stom aangepakt!'

Plagiaat

Na de zoveelste melding van plagiaat én een onderzoek dat het knip- en plakwerk aantoont, liet Sonja dit weekend weten haar werk voorlopig neer te leggen. In haar boeken zijn een aantal recepten van foodbloggers en uit Allerhande gekopieerd. Eerder liet de blondine nog weten dat dit niet het geval zou zijn. De dieetboekenschrijfster biecht bij RTL Boulevard op dat verschillende maatregelen te hebben genomen na alle beschuldigingen. 'Ik was ervan overtuigd dat ik daarmee het lek boven had', vertelt de eierkoekengoeroe. Maar dat is dus niet het geval.

Article continues after the ad

Kopieer- en plakwerk

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat Sonja het recept 'Stoofvlees op z'n Italiaans' uit haar kookboek 'La bella Italia' heeft gekopieerd uit de Allerhande uit 2014. Ook in haar boek 'Streetfood' staan recepten die wel héél veel lijken op eerdere gerechten uit de Allerhande. Daar blijft het niet bij, want Bakker zou ook veel gebruik gemaakt hebben van de websites Leukerecepten.nl en Brendakookt.nl.

Behoefte aan rust

In een statement aan RTL Boulevard vertelt ze: 'Hoewel ik 20 jaar met veel plezier en liefde aan mijn boeken heb gewerkt, merk ik dat mijn gezondheid onder deze situatie leidt. Het laatste anderhalf jaar heb ik veel tegenslagen gehad en dit is de nekslag'. Ze vervolgt: 'Ik ben er momenteel erg van slag van, en voel me 100% verantwoordelijk voor wat er gebeurd is. De komende periode heb ik behoefte aan rust. Vandaar dat ik heb besloten af te zien van het maken van het vega-boek. Mijn werk als schrijfster en onderneemster zal ik vanaf maandag on hold zetten voor onbepaalde tijd', aldus de dieetgoeroe. 

Beeld: Peter Smulders | Bron: Mediacourant

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.