De Rotterdamse actrice Imanuelle Grives, die vrijdag door de rechtbank in Antwerpen is veroordeeld wegens drugsbezit- en handel, hoeft mogelijk nog maar kort de cel in. Ze kreeg twee jaar celstraf en een boete opgelegd, maar de helft van de celstraf is voorwaardelijk, met een proeftijd van vijf jaar. Omdat in België nog standaard veel afgaat van een lage straf, zou Grives nog maar kort de cel in hoeven.

Volgens haar advocaat blijft er volgens de huidige ministeriële richtlijnen nog twee maanden cel over. Maar met aftrek van voorarrest heeft ze deze termijn al bijna volledig uitgezeten, stelde haar advocaat John Maes in een eerste reactie. Grives zat al ruim zes weken in voorlopige hechtenis nadat ze eind juli was opgepakt. Maes bestudeert het vonnis nog.

Article continues after the ad

Ook een groot deel van de 1000 euro boete - die naar Belgisch strafrecht met acht moet worden vermenigvuldigd - is voorwaardelijk. Het te betalen bedrag zal netto uitkomen op 2000 euro, aldus een rechtbankmedewerker.

Tomorrowland

De rechtbank acht bewezen dat Grives vele soorten drugs bij zich had en dealde op het dancefestival Tomorrowland in Boom. De rechtbank sprak van 'ernstige feiten' waarbij de verdachte geen rekening heeft gehouden met het gevaar van drugs, verwijzend naar eerdere dodelijk slachtoffers op het festival.

Grives heeft bekend en gezegd dat ze daarmee een grote fout had begaan. Ze was aanwezig bij de uitspraak en was tussen het publiek gaan zitten. Na afloop is ze zonder iets te willen zeggen door een haag van media naar buiten gelopen.

Drugs

De 34-jarige actrice werd op 21 juli opgepakt op het festivalterrein met xtc-pillen, MDMA, cocaïne en ketamine op zak. Op haar logeeradres, waar ze met twee vriendinnen verbleef, werden nog meer drugs gevonden zoals amfetamine, GHB, cannabis en tientallen xtc-pillen. Haar twee vriendinnen werden voor drugsbezit veroordeeld tot boetes en celstraffen tot één jaar, maar volledig voorwaardelijk met een proeftijd tot vijf jaar. De straf is nagenoeg gelijk aan de eis, hoewel een flink deel 'met uitstel' is. Als de Nederlandse binnen de proeftijd opnieuw de fout in gaat, moet ze alsnog het restant van de celstraf uitzitten en de boete helemaal betalen.

Bron: ANP | Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.