Het AD is boos op Humberto Tan door een interview met Waylon in RTL Late Night afgelopen maandag. Waylon beweerde dat hij het AD en de Telegraaf boycotte, omdat ze zouden bijdragen aan een racistisch klimaat.

Dat schreef AD-columniste Angela de Jong in de krant. De Jong is van mening dat Humberto Tan iemand niet zo makkelijk weg mag laten komen met beschuldigingen van racisme. Het verhaal van Waylon zou namelijk helemaal niet kloppen.

Article continues after the ad

Racistisch

Vorige week sprak Waylon niet met het AD en de Telegraaf tijdens het Eurovisie Songfestival, omdat beide kranten te negatief zouden zijn. Het kwam zelfs tot een 'mediacode' waarbij media alleen nog maar positief mochten zijn in hun berichtgeving, wat leidde tot felle kritiek.

Afgelopen maandag tijdens de uitzending van RTL Late Night leek de boycot te gaan om een totaal nieuwe reden. Het AD en de Telegraaf zouden allebei bijdragen aan een racistisch klimaat, omdat hun opmerkingen over Waylons act racisten zouden voeden. De zanger werd namelijk omringd door donkere dansers waarbij Waylon de 'landheer' zou zijn.

Complete onzin

Volgens De Jong is dit complete onzin en mag Waylon er niet zomaar mee wegkomen: 'Racisme is een ernstige beschuldiging. Helemaal als die onterecht is en slechts dient om je eigen straatje schoon te vegen en de aandacht af te leiden van je eigen fouten en falen in Lissabon.'

Het conflict tussen het AD en Waylon speelt al sinds eind februari toen AD-journalist Stefan Raatgever schreef dat Waylons liedje Outlaw In ‘Em ‘vrijwel gelijk stond aan zelfmoord’ op het Songfestival. Er was op dat moment nog niets bekend over Waylons optreden en hoe dat eruit zou zien. De boycot was er al voordat de hele act met de donkere dansers bekend werd. De Jong vindt de racismebeschuldiging dus ongegrond. 

De AD-column ‘Ho ho Waylon, hoezo racisme?’ is hier lezen.

Bron: Media Courant, AD | Beeld: ANP