In oktober 2021 bestaat de Nederlandse televisie 70 jaar. Story blikt in een serie portretten van bijzondere televisiepersoonlijkheden terug op de mens achter de sterren. In deze aflevering Hetty Blok, de grande dame van het Nederlandse toneel, een icoon door haar rol als de zingende zuster Klivia in Ja Zuster Nee Zuster. Een vrouw die het als jong meisje bepaald niet makkelijk had, maar zich wellicht juist daarom ontpopte tot een van de meest bejubelde actrices van ons land.

Ja Zuster Nee Zuster

Ze zat in de eerste televisie-uitzending die in Nederland plaatsvond, in 1951, De Toverspiegel, geschreven door Willy van Hemert. ‘Het was een bijzondere ervaring, een kick om het begin te hebben meegemaakt. We hadden natuurlijk geen idee.’ In de jaren zestig speelde Hetty Blok (1920-2012) in een van de beroemdste jeugdseries uit de geschiedenis van de Nederlandse televisie, Ja Zuster Nee Zuster. Bestemd voor kinderen, maar volwassenen keken net zo massaal. 

Article continues after the ad

Verdrietig

Haar spraak was weloverwogen, met een dictie waarin jaren toneelervaring doorklonk. Ze meende dat een dergelijke kennis en vaardigheid niet op waarde werd geschat. ‘Kunst is een jaloerse minnares, ik zou weleens gewoon willen zijn naast mijn werk. Verdrietig willen zijn. Want ik heb genoeg redenen om verdrietig te zijn. Bijna alle acteurs zijn verlegen en compenseren dat door zich te manifesteren op het podium. Ik ook. Het is een tegenwicht voor een gevoel van inferioriteit. Ik liep weleens kok-halzend van de zenuwen door de catacomben van het theater. Maar zet ik één poot op het podium en ik zwééf... Daar kan me niets meer gebeuren.’

Muurbloem

Haar middelbareschooltijd was niet bepaald prettig. Ze moest naar dansles van haar ouders en was daar verreweg het jongste meisje, nog zonder vormen. Ze was een echte muurbloem, ‘met twee erwtjes op een plank’, moest dansen met de dansleraar omdat niemand anders haar vroeg. Ze vond het er verschrikkelijk, maar ging toch elke keer maar weer braaf. Toen ze eenmaal bekend was geworden, schreef de dansschool in haar brochure dat Hetty Blok hier nog dansles had genoten. Op school waren er de populaire meisjes die haar pestten of links lieten liggen. Toen zij ze later tegenkwam en ze deden alsof ze de beste vriendinnen waren geweest, poeierde ze de meiden nonchalant af met de mededeling dat ze helaas niet kon blijven praten omdat ze een belangrijkere afspraak had.

Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt was bepalend in haar leven, jarenlang zong Hetty haar liedjes. Ze werd gezien als de beste vertolkster van het Schmidt-oeuvre. ‘Ze komt altijd op voor mensen en dieren die door botheid of domheid van anderen worden gekwetst.’ Behoefte aan publiciteit had ze niet ‘omdat ik rustig door het leven wil schuifelen. Het was me nooit om de roem te doen, ik vond het gewoon heerlijk om te werken. Ik ben ook zo lang mogelijk doorgegaan.’

Tekst: Marjolein Westerterp | Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 8 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.