Vanwege de coronacrisis verliet Maeve Kennedy (40) met haar gezin hun woonplaats Washington om in een afgelegen omgeving nabij een meer in zelfisolatie te gaan. Maar daar sloeg het noodlot keihard toe. Maeve en haar achtjarige zoontje Gideon overleden aan de gevolgen van een kano-ongeluk. De tragische dood van moeder en zoon is het zoveelste drama in de befaamde Kennedy-familie.

De familie Kennedy wordt al decennialang gezien als de koninklijke familie van de Verenigde Staten. Maar die onofficiële titel heeft deze ‘royals’ weinig geluk gebracht. Na een lange lijst met tragedies binnen de beroemde familie volgde onlangs de zoveelste klap: vorige week werden de lichamen van Maeve Kennedy McKean en haar zoontje Gideon gevonden. De kleindochter van Robert Kennedy en haar zoon verdronken toen ze samen met een kano het water op gingen om een bal waarmee ze aan het spelen waren te zoeken. Volgens haar intens verdrietige man zijn ze door de sterke wind of onverwachte stroming naar het open water meegevoerd en door het noodlot overvallen.

Article continues after the ad

Vloek

Dat noodlot tart de familie Kennedy al vele jaren, en zo veelvuldig dat sinds de jaren zestig van een heuse vloek wordt gesproken. De eerste tragedie vond plaats in de Tweede Wereldoorlog, toen Joseph Kennedy junior onder mysterieuze omstandigheden overleed toen er in het oorlogsvliegtuig dat hij bestuurde een explosie plaatsvond. Een paar jaar na de oorlog kwam Kathleen, de zus van Joseph junior en John, om tijdens een vliegtuigongeluk. Vliegtuigen zouden altijd een grote rol blijven spelen in de Kennedy-vloek, net als drugs. John F. Kennedy werd begin jaren zestig de meest geliefde president die Amerika ooit heeft gekend. Privé kreeg hij wel het een en ander voor zijn kiezen: zijn zoontje Patrick stierf een aantal dagen na zijn geboorte en dochtertje Arabella werd doodgeboren. Toen JFK in 1963 tijdens een bezoek aan Dallas werd doodgeschoten, ging er een schok door de wereld. JFK’s jongste broer Edward (‘Ted’) ontsnapte een jaar later ternauwernood aan de dood toen een klein vliegtuig waarin hij zat te laag vloog en tegen de bomen te pletter vloog. Twee inzittenden kwamen daarbij om het leven, Ted raakte zwaargewond en lag maar liefst vijf maanden in het ziekenhuis. Het was na dit ongeluk dat zijn jongere broer Bobby Kennedy tegen een vriend zei: ‘Iemand daarboven mag ons niet.’

Joseph sr. was na drie overleden kinderen als de dood om nog een kind te verliezen en was daarom terughoudend toen zoon Robert ‘Bobby’ Kennedy president wilde worden. Zijn angst werd bewaarheid toen Bobby in 1968 werd vermoord. Vooral de tak van Bobby is altijd hard getroffen door de vloek: samen met zijn vrouw Ethel kreeg hij maar liefst elf kinderen, waarvan de laatste pas na zijn dood werd geboren. Twee van hun kinderen overleden – zoon David stierf in 1984 aan een overdosis drugs en zoon Michael was op slag dood toen hij in 1997 tegen een boom skiede. Schoondochter Mary, de eerste vrouw van hun zoon Robert jr., pleegde in 2012 zelfmoord. Ethel, die nog altijd leeft en net haar 92e verjaardag heeft gevierd, verloor in 1950 haar beide ouders toen hun vliegtuig neerstortte. En nu zijn dus Bobby en Ethels kleindochter en achterkleinzoon verdronken.

Gebroken hart

Niet lang na de moord op Bobby Kennedy trouwde JFK’s weduwe Jackie met Christina’s vader, de schatrijke Griek Aristoteles Onassis. Toen Onassis’ zoon Alexander in 1973 neerstortte met zijn vliegtuig en overleed, zei Christina – die een hekel had aan Jackie – tegen haar vader dat het de Kennedy-vloek was. Aristoteles had een gebroken hart en kwam nooit over de dood van zijn zoon heen. Hij stierf twee jaar later. 

Die passie voor vliegen leidde jaren later, in 1999, ook tot de dood van John John. Het enige geluk bij dat afschuwelijke ongeluk was dat Jackie Kennedy naast twee baby’s, twee echtgenoten en talloze dierbaren niet ook haar geliefde zoon hoefde te begraven – Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis overleed vijf jaar eerder in New York.

De charismatische John John gold in de jaren negentig als dé Amerikaanse belofte.  Dat ook hij, samen met zijn vrouw Carolyn Bessette en haar zus Lauren, zou omkomen bij een vliegtuigcrash, was de zoveelste schok voor de Kennedy’s én de wereld. Nu de familie rouwt om Maeve en kleine
Gideon, nadat nog geen negen maanden eerder Maeve’s nichtje Saoirse Kennedy (22) aan een overdosis drugs stierf, is het te hopen dat de Kennedy’s nóg meer leed bespaard blijft.

Beeld: Getty Images

Lees het hele verhaal in Story. Editie 16 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.