Achter de vele miljoenen en het wereldwijde succes van dirigent Jaap van Zweden en zijn vrouw Aaltje gaat een groot verdriet schuil. In haar recent verschenen boek Om wie je bent gaat Aaltje voor het eerst dieper in op haar traumatische jeugd, waarin ze door haar Haïtiaanse vader werd mishandeld. 

Achter iedere succesvolle man staat een nóg sterkere vrouw.’ Deze gevleugelde uitspraak, die vaak clichématig wordt opgedreund, is in het geval van Jaap van Zweden en zijn vrouw Aaltje zeker waar. Niet alleen heeft Aaltje haar man alle mogelijkheden gegeven carrière te maken als ’s werelds meest succesvolle dirigent, ook zorgde zij thuis voor hun vier kinderen Anna-Sophia (32), Daniel (28), Benjamin (27) en Alexander (22). En dat was een stuk minder eenvoudig dan het lijkt, omdat Benjamin lijdt aan een ernstige vorm van autisme.

Om inzichtelijk te maken hoe het is om een kind met autisme te hebben, schreef Aaltje onlangs het boek Om wie je bent, waarin ze ook dieper ingaat op enkele dramatische gebeurtenissen uit haar inktzwarte verleden. ‘Oudjaarsnacht 1971, ik ben dan acht jaar,’ beschrijft Aaltje in haar boek. ‘In de slaapkamer van mijn ouders is het donker, mijn moeder ligt op de oudroze chenillesprei met franjes. Tegen haar hoofd rust de loop van een geweer, vastgehouden door mijn vader. Zal ik schieten? vraagt hij aan mij. Ja of nee?’

Aaltje wordt in 1963 in Port-au-Prince geboren als dochter van een Haïtiaanse vader en Nederlandse moeder. Al vrij snel gaan haar ouders uit elkaar, omdat haar vader een ernstig drankprobleem heeft. Samen met haar moeder vlucht Aaltje stiekem naar Nederland en er leek zich een lang en gelukkig leven te voltrekken. Maar niets bleek minder waar. Geheel onverwacht stond haar vader maanden later ineens bij hen op de stoep. Hij loog dat hij gestopt was met drinken, en de vonk tussen hem en Aaltjes moeder sloeg opnieuw over. 

Het hele verhaal lees je deze week in Story 43. Nu in de winkel!

Beeld: Peter Smulders

Elke week deelt Story de mooiste, ontroerendste en bijzonderste foto’s die voorbijkomen op Instagram. Een mooi kijkje in het leven van de sterren. Met deze week: bekende Nederlanders en hun gezelschap. 

Jorien ter Mors 

Johnny de Mol 

 

Ruud Gullit 

 

Big 👍🏽to my girlfriend she did well @karinderooy

Een bericht gedeeld door Ruud Gullit (@ruudgullitofficial_) op

Gerard Joling 

 

Je kunt het natuurlijk ook te Bont maken ! @thomasbergeofficial #kirchberg #gerardjoling

Een bericht gedeeld door Gerard Joling (@gerard_joling) op

Jennifer Hoffman 

Patty Brard 

Dit artikel komt uit editie 8 van Story. Nu in de winkels.

Beeld: Soenar Chamid | Hollandse Hoogte

Doutzen Kroes staat bekend als de mooiste vrouw van Nederland. Haar goede genen heeft ze te danken aan haar moeder. De twee lijken als twee druppels water op elkaar!

Fryske famkes

Het topmodel en haar zusje Rens bezochten dit weekend hun 62-jarige moeder Geartsje. Doutzen ging terug naar haar roots in Friesland. De zussen en moeder maakten een wandeling, en dat werd vastgelegd. Rens deelde het kiekje van de 'Fryske famkes' op Instagram. Daarop is duidelijk te zien dat Doutzen erg veel lijkt op haar moeder Geartsje! 

 

Een bericht gedeeld door Rens Kroes (@renskroes) op

Beeld: Peter Smulders