Achter de vele miljoenen en het wereldwijde succes van dirigent Jaap van Zweden en zijn vrouw Aaltje gaat een groot verdriet schuil. In haar recent verschenen boek Om wie je bent gaat Aaltje voor het eerst dieper in op haar traumatische jeugd, waarin ze door haar Haïtiaanse vader werd mishandeld. 

Achter iedere succesvolle man staat een nóg sterkere vrouw.’ Deze gevleugelde uitspraak, die vaak clichématig wordt opgedreund, is in het geval van Jaap van Zweden en zijn vrouw Aaltje zeker waar. Niet alleen heeft Aaltje haar man alle mogelijkheden gegeven carrière te maken als ’s werelds meest succesvolle dirigent, ook zorgde zij thuis voor hun vier kinderen Anna-Sophia (32), Daniel (28), Benjamin (27) en Alexander (22). En dat was een stuk minder eenvoudig dan het lijkt, omdat Benjamin lijdt aan een ernstige vorm van autisme.

Article continues after the ad

Om inzichtelijk te maken hoe het is om een kind met autisme te hebben, schreef Aaltje onlangs het boek Om wie je bent, waarin ze ook dieper ingaat op enkele dramatische gebeurtenissen uit haar inktzwarte verleden. ‘Oudjaarsnacht 1971, ik ben dan acht jaar,’ beschrijft Aaltje in haar boek. ‘In de slaapkamer van mijn ouders is het donker, mijn moeder ligt op de oudroze chenillesprei met franjes. Tegen haar hoofd rust de loop van een geweer, vastgehouden door mijn vader. Zal ik schieten? vraagt hij aan mij. Ja of nee?’

Aaltje wordt in 1963 in Port-au-Prince geboren als dochter van een Haïtiaanse vader en Nederlandse moeder. Al vrij snel gaan haar ouders uit elkaar, omdat haar vader een ernstig drankprobleem heeft. Samen met haar moeder vlucht Aaltje stiekem naar Nederland en er leek zich een lang en gelukkig leven te voltrekken. Maar niets bleek minder waar. Geheel onverwacht stond haar vader maanden later ineens bij hen op de stoep. Hij loog dat hij gestopt was met drinken, en de vonk tussen hem en Aaltjes moeder sloeg opnieuw over. 

Het hele verhaal lees je deze week in Story 43. Nu in de winkel!

Beeld: Peter Smulders