Slapeloosheid is een groeiend probleem. Een derde van alle Nederlanders heeft er last van en bijna de helft van alle mensen is ontevreden over zijn of haar nachtrust. Toch zijn slaapproblemen niet ‘hip’ en krijgt het probleem vreemd genoeg veel te weinig aandacht. Er zijn nauwelijks goede boeken beschikbaar en ook op internet is de informatie vaak erg oppervlakkig.

1. Geef jezelf een nostalgische rondleiding

Heb je er weleens over nagedacht? Aan de ene kant heb je slaap. De ultieme vorm van rust voor je lichaam en geest. Aan de andere kant heb je spanning, angst, frustratie en woede. Ultieme alertheid, zowel lichamelijk als geestelijk.In veel gevallen stappen mensen als het slapen niet lukt over op het meest extreme alternatief. Angst, spanning en frustratie. Hoewel het vaak onbewust gaat, is het wel een vreemde reactie. Ontspannen, relaxen en genieten zijn een veel beter en met name een veel rustgevender alternatief. Waarom niet gewoon lief voor jezelf zijn?

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een fijne ontspanningstechniek als je wakker ligt. Een voorbeeld is de nostalgische rondleiding. In gedachten ga je terug naar een plek uit je herinnering waar je al jarenlang niet bent geweest, bijvoorbeeld het huis van je opa en oma. In gedachten probeer je alles weer voor je te zien. Tot in de kleinste details. Hoe zag de voordeur eruit? En de gang? Welke meubels stonden er in de woonkamer? Wat voor planten stonden er in de tuin? Je geeft jezelf eigenlijk een soort rondleiding.

Article continues after the ad

Beeld: iStock

Meer lezen? Dit artikel is afkomstig uit de Story Gezond Special die hier te bestellen is: 'Bestellen'.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.