Liane den Haan, lijsttrekker van 50PLUS, moet soms impopulaire maatregelen nemen. En dat is de alleenstaande moeder van drie duur komen te staan. ‘Ik kreeg haatmails en ze kwamen aan mijn deur verhaal halen.’ Het gaat zelfs zo ver dat haar woning nu beveiligd moet worden. In Story vertelt Liane openhartig over haar rol in de politiek, maar ook over de problemen in haar liefdesleven en het verlies dat haar bestaan compleet veranderde.

Dankzij de hulp van haar moeder kan 50PLUS-lijsttrekker Liane den Haan (53), de opvolger van Henk Krol, haar drukke baan combineren met het alleenstaand moederschap. Haar kinderen Lotte (20), Laurens (19) en Laura (17) zijn dan niet meer heel jong, er moet toch een heel huishouden gerund worden. ‘Mijn moeder woont bij ons in huis,’ vertelt Liane aan Story. ‘Ze heeft een eigen etage met een keuken, toilet en badkamer. Mijn moeder werkt op haar leeftijd, ze is 77, ook nog vier dagen per week bij een telefooncentrale. Dat is toch geweldig.’ 

Article continues after the ad

Nieuwe baan

Voordat Liane vorig jaar in de politiek belandde was ze directeur van COC Nederland, de belangenorganisatie voor lhbti’ers. In 2005 werd Liane benoemd tot algemeen directeur bij ANBO: een belangenorganisatie voor ouderen. Omdat Liane vanuit haar laatste functie veel affiniteit had met ouderen en onderwerpen als pensioenen, zorg en ouderenhuisvesting, benaderde partijvoorzitter Jan Nagel haar als lijsttrekker. Na overleg met ‘het thuisfront’ besloot Liane de eervolle baan te accepteren en nam ze afscheid van haar collega’s bij ANBO.

'Mevrouw Poetin'

Liane schuwt niet om harde beslissingen te nemen. Bij ANBO kreeg ze niet voor niets de bijnaam ‘mevrouw Poetin’ opgespeld. ‘ANBO had miljoenen euro’s verlies gedraaid toen ik daar kwam, het was een puinhoop en die moest ik oplossen. Ik moest daardoor ook impopulaire maatregelen nemen. Toen ben ik aan de bijnaam ‘mevrouw Poetin’ gekomen. Dat vonden mijn kinderen niet leuk, ze waren toen ook nog wat jonger. Dat hebben ze heel lastig gevonden. Ze zeiden: Mama, dat is toch niet aardig? Je bent juist heel lief. 

Kritiek

Dat was geen leuke periode. Ik ben toen ook met de dood bedreigd, kreeg haatmails en er kwamen zelfs vrijwilligers aan de deur om verhaal te halen.’ In de politiek zal de kritiek op Liane wellicht toenemen ‘Ons huis wordt beveiligd, dat doen ze bij lijsttrekkers. Dat is een rare gewaarwording, dat je op zo’n manier je werk moet doen.’ 

Door: Nick Dijkman | Beeld: Edwin Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 7 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.