De dochter van prinses Stéphanie van Monaco, Pauline Ducruet, leidt een jaloersmakend wild luxeleventje. Nu ze haar modeopleiding heeft afgerond, is het vrijheid, blijheid wat de klok slaat. En daar zou Stéphanie zich zorgen over maken. Vooral nu Pauline heeft toegegeven enorm op haar moeder te lijken, vreest de Monegaskische prinses dat haar dochter in háár voetsporen zal treden. En in dat geval staat beiden nog wat te wachten...

Heel wat jonge afgestudeerden zullen met jaloezie naar de Instagram-pagina van de 23-jarige Pauline Ducruet kijken. Terwijl menigeen op die leeftijd uit alle macht probeert een carrière op te bouwen, reist Pauline de wereld over. De dochter van prinses Stéphanie van Monaco (52) en haar ex Daniel Ducruet verbleef de afgelopen twee maanden in de Amerikaanse staat Utah, op het Thaise eiland Phuket en de nabijgelegen Phi Phi-eilanden, in Hong Kong, Parijs, Monaco en New York. Vanaf het moment dat ze op 18 december haar modeopleiding aan de Parsons School of Design in New York afrondde, geniet Pauline van het vrije leven. In Utah trainde ze voor een soort Paris-Dakar-rally met uitsluitend vrouwelijke deelnemers – de Rallye Aïcha des Gazelles – die ze in maart in de woestijn van Marokko zal gaan rijden.

Modeontwerpster

Ook gedurende de iets meer dan twee jaar die ze doorbracht op de Parsons School of Design stapte ze geregeld in het vliegtuig – onder andere naar China. In het Franse blad Point de Vue vertelde Pauline onlangs dat ze erg op haar moeder lijkt en als klein kind thuis al riep dat ze op haar achttiende zou uitvliegen. Dat doet ze dus letterlijk, maar het plan is om uiteindelijk modeontwerpster te worden. Voordat ze aan haar modeopleiding in New York begon, verhuisde ze – inderdaad op haar achttiende – naar Parijs waar ze drie jaar lang styling en mode studeerde aan het Istituto Marangoni. ‘Ik hoop ooit mijn eigen kledinglijn te hebben, duimen maar,’ zegt ze in het interview.

'Enfant terrible'

En daar is dan meteen de duidelijke vergelijking met moeder Stéphanie. Zij lanceerde in 1986 een eigen badmodelijn – Pool Position – met vriendin Alix de la Comble, met wie ze enkele jaren daarvoor stage had gelopen bij modehuis Dior. Van Stéphanie’s modeaspiraties kwam verder niet veel; ze startte ongeveer tegelijkertijd een zangcarrière waarin ze enkele hits scoorde, maar richtte haar blik daarna al snel weer op iets anders. In haar jonge jaren waren feesten, mannen, vrijheid en vooral uit de buurt blijven van haar bezorgde vader prins Rainier het belangrijkst. Het leverde Stéphanie het predicaat ‘enfant terrible’ op, en haar vader slapeloze nachten.

Lees het hele verhaal in Story. Editie 5 ligt nu in de winkel.

Beeld: Valery Hache (ANP)

Auteur Oscar van den Boogaard beweert een buitenechtelijk kind van prins Bernhard te zijn, maar mocht het Nederlandse koningshuis een DNA-onderzoek eisen dan zou hij dat met moeite overwegen.

Waarheid

"Gedwongen worden zou me zwaar vallen, het zou mijn soevereiniteit in het gedrang brengen, maar ik vind het een overweging waard. Laster is mijn verhaal overigens niet", zegt Van den Boogaard in een interview in het Belgische tijdschrift Humo. "Met mijn waarheid breng ik noch de koninklijke familie, noch de monarchie in diskrediet. Het is een verhaal over de liefde!"

Kindsoldaat

Boogaards "verhaal over de liefde" heeft betrekking op zijn net verschenen boek Kindsoldaat. Met de historische roman wil de 53-jarige schrijver uiteenzetten hoe de verhoudingen tussen zijn moeder, prins Bernhard en Boogards 'echte' vader er precies uitzagen. De vader bij wie Boogaard opgroeide, werkte in de staf van Bernard. Boogaards moeder was in de jaren vijftig werkzaam aan het hof van Juliana.

Angst

De Nederlandse schrijver voorspelt dat een mogelijk DNA-onderzoek bij prinses Beatrix niet in goede aarde zou vallen."Ik denk dat een familie het heel onprettig vindt als zoiets gebeurt. Ze zitten daar absoluut niet op te wachten. Ik kan me ook de angst voorstellen dat ik het juridisch hard zou proberen te maken (...) Ik zou Beatrix wel willen ontmoeten, ook al heb ik haar door de hele situatie tot nu toe altijd een enge vrouw gevonden."

Beeld: Edwin Smulders | Nu.nl

Met tranen in haar ogen, maar met een glimlach op de lippen, heeft de Deense koningin Margrethe II afscheid genomen van haar overleden echtgenoot prins Henrik. De Deense koninklijke familie was dinsdag aanwezig bij de herdenkingsdienst in de Slotskirke Christiansborg. Prins Henrik stierf vorige week dinsdag op 83-jarige leeftijd na een ernstige ziekte.

Ceremonie

De prins wilde geen staatsbegrafenis, dus waren er slechts zestig gasten uitgenodigd voor de ceremonie in Kopenhagen. Afgezien van de koninklijke familie, zijn Franse familie en medewerkers van het hof, waren er weinig officiële gasten.

Crematie

Prins Henrik wordt gecremeerd. Hij wilde niet begraven worden in de kathedraal van Roskilde, in tegenstelling tot de Deense koninklijke familie. Dit besloot hij uit onvrede over zijn achterstelling in het koningshuis, waar hij protocollair na zijn vrouw en zoon kroonprins Frederik kwam, en het niet verlenen van de titel 'koning-gemaal'. Een deel van zijn as wordt uitgestrooid over de zee, een ander deel komt in een urn in de tuin van kasteel Fredensborg. Daar had de prins de laatste uren voor zijn dood doorgebracht.

Tekst & beeld: ANP