queen elizabeth margaret thatcher

In de eerste aflevering van The Crown seizoen 4 maken we kennis met Margaret Thatcher, de eerste vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk die in 1979 werd aangesteld. In de serie zien we hoe Queen Elizabeth en Margaret Thatcher niet bepaald beste vriendinnen zijn, maar was dat wel zo? Dit is hoe het écht zat tussen de twee powervrouwen.

Ze schreef niet alleen geschiedenis doordat ze de eerste vrouwelijke Britse premier werd, maar ook door haar reputatie als koppige leider die voor veel controverse zorgde in het Verenigd Koninkrijk. Margaret Thatcher stond van 1979 tot 1990 aan het hoofd van de Britse politiek. Daardoor kreeg ze natuurlijk veel te maken met koningin Elizabeth. Hun band was gecompliceerd, maar wél een stuk genuanceerder dan The Crown doet geloven.

Article continues after the ad

Queen Elizabeth en Margaret Thatcher

Het vierde seizoen van The Crown trapt af met de bekendmaking van Margaret Thatcher als de nieuwe Britse premier. We zien dat de ontmoeting met koningin Elizabeth alles behalve soepeltjes verloopt. Hoewel de twee vrouwen tot dezelfde generatie behoren, zitten ze niet bepaald op één lijn. Dat wordt pijnlijk duidelijk als Thatcher als gast op Balmoral Castle, het Schotse verblijf van de Britse koninklijke familie, verblijft. Zij voelt geen klik met de royals, en de royals andersom ook niet met haar.

Margaret Thatcher en Queen Elizabeth in 1979.

Ook in de rest van het seizoen blijft de band tussen de twee vrouwen ongemakkelijk en lopen de spanningen op. Het lijkt duidelijk te zijn: Queen Elizabeth en Margaret Thatcher konden in het echte leven niet met elkaar overweg. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Spanningen

Volgens ingewijden was de situatie tussen Queen Elizabeth en Margaret Thatcher 'erg stijf', zo blijkt uit het boek The Real Elizabeth: An Intimate Portrait of Queen Elizabeth II van Andrew Marr. Anderen zeiden dat de vrouwen het liefst niet samen in het openbaar verschenen, omdat het dan al te duidelijk werd dat het land werd geleid door twee vrouwen.

Er waren zeker spanningen tussen de koningin en de premier. Die ontstonden vooral door hun verschillende visies wat betreft leiderschap, die niet verder uit elkaar konden liggen. Thatcher was radicaal en conservatief. Door al haar bezuinigingen ontstond er veel sociale onrust, waar Elizabeth zich zorgen om maakte. Ook Thatchers aanpak van andere politieke issues frustreerde de koningin – en dat terwijl Elizabeth eigenlijk altijd neutraal moet blijven.

Elizabeth en Thatcher in 1985.

Queen Elizabeth en Margaret Thatcher dachten niet alleen het tegenovergestelde over leiderschap, ook hadden ze een complete andere achtergrond. Thatcher kwam uit een kleine plaats, studeerde scheikunde en werkte zichzelf vervolgens naar de politieke top, terwijl de koningin haar hele leven binnen de muren van Buckingham Palace was gebleven. Er mochten dan grote sociale verschillen zijn, volgens Thatcher zelf werd haar band met de Queen overdreven. '"Ik heb de houding van de koningin tegenover de regering altijd heel correct gevonden," schreef ze in haar memoir.

Wederzijds respect

Ook andersom was dat geval, zegt Bernard Ingham, de perssecretaris van Thatcher, in de documentaire The Queen and her Prime Ministers. Volgens hem was de voormalige premier "extreem respectvol tegenover de monarchie" en altijd ruim op tijd voor haar ontmoetingen met de Queen. Ook wordt in de documentaire duidelijk dat de vrouwen in elf jaar tijd "wederzijds respect" voor elkaar kregen. Thatcher ontving zelfs een speciale onderscheiding van Elizabeth, de zogeheten Order of Merit.

Daarnaast was de koningin aanwezig op het 80ste verjaardagsfeest van Thatcher, waaruit bleek dat de twee toch een zekere band hadden opgebouwd. Die mocht dan ingewikkeld zijn, bijzonder was hun verstandhouding zeker. In 2013 overleed de voormalige Britse premier. Elizabeth maakte kenbaar zeer bedroefd te zijn met dat nieuws en was aanwezig op de begrafenis.

Bron: Elle | Beeld: Getty Images

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.