Met de coronacrisis moeten ook de royals zich aanpassen. Geen groot kerstdiner meer en vele gasten op bezoek. Oude kersttradities die zijn aangepast, of nieuwe tradities: zo vieren de royals Kerstmis. 

Nederlandse Kerstmis

Laten we starten in ons eigen landje. Vroeger - toen Juliana nog regeerde - werd de pers uitgenodigd om alle kerstactiviteiten vast te leggen. Maar sinds dat prinses Beatrix koningin werd, is er geen foto meer te vinden van Kerst bij de Oranjes. Wel weten we dat Willem-Alexander om de zoveel jaar een bezoekje brengen aan Argentinië met de kerstdagen. En waar de koninklijke familie uit Nederland zich ook bevindt, het staatshoofd houdt altijd een kersttoespraak, zo ook dit jaar. 

Article continues after the ad

Belgische Kerstmis

Bij onze buren houden ze ook een kersttoespraak, maar dan op kerstavond. Én maar liefst in drie talen, namelijk Frans, Nederlands en Duits. Normaal gesproken organiseren koning Filip en Koningin Mathilde daarnaast ook een groot kerstconcert op het paleis. De mensen die daarvoor worden uitgenodigd hebben bijgedragen aan een goed verloop van alle koninklijke werkzaamheden. Dit jaar, geen groot feest, maar gelukkig alsnog wel een concert met als gasten de familie zelf. Op eerst kerstdag zie je prinses Eléonore schitteren op viool en ook broer Emmanuel speelt een stukje mee op zijn saxofoon. Alsnog erg feestelijk dus!

Britse Kerstmis

Nóg een kersttoespraak! Want de toespraak van Elizabeth kunnen we natuurlijk niet vergeten. Die is - ook dit jaar - gewoon op 25 december te zien. Verder zal het er wel anders aan toegaan op het paleis in Engeland dit jaar. De Britse koninklijke familie komt elk jaar samen voor een kerstlunch op Buckingham Palace, maar dat kan helaas niet doorgaan vanwege corona. Daarom vieren Elizabeth en Philip dit jaar zelf de feestdagen op Windsor Castle.

Koningin Elizabeth weet wel dat het het seizoen is van geven. Want elk jaar krijgt het personeel maar ook de koninklijke post en veiligheidsdienst een Christmas Pudding, wat een traditie is sinds haar grootvader George V. En ook de goede doelen worden niet overgeslagen deze Kerst.

Spaanse Kerstmis

Ook een kerstkaart sturen is bekend bij de royals. Maar de Spaanse koninklijke familie was de allereerste dit jaar. Op de kaart stonden dochters Leonor en Sofia en was ondertekend door alle vier de leden, dus ook door ouders Koning Felipe en koningin Letizia.

Monegaskisch Kerstmis 

In Monaco wordt elk jaar op het paleis een enorm feest gegeven voor meer dan 600 kinderen. Een prachtig decor, de Kerstman en natuurlijk cadeautjes - die worden gegeven door Albert en Charlène - maken het feest compleet. Prinses Grace startte deze bijzondere kersttraditie al in de jaren 50.

Zweedse Kerstmis

Dan gaan we naar het Hoge Noorden toe. In Zweden zijn ze niet zuinig met opzetten van kerstbomen. Daar begint de kerstviering elk jaar met het in ontvangst nemen van kerstbomen om alle kamers en zalen mee te versieren in het paleis. Dit jaar mochten prins Carl Philip en prinses Sofia de bomen van de studenten Landbouwwetenschappen in ontvangst nemen. 

Noorse Kerstmis

Verder met Noorwegen. Ook daar is een traditie met kerstbomen, maar dan niet voor Noorwegen zelf. Want het land geeft juist een grote kerstboom weg aan het Verenigd Koninkrijk, als dank voor de hulp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Die is elk jaar te bewonden op Trafalgar Square in Londen. 

Deense Kerstmis 

Maxima is niet de enige die met het gezin met Kerstmis wil vertrekken naar haar geboorteland, want ook de Deense royals brengen de kerstdagen vaak door in een ander land. Kroonprinses Mary komt uit Australië en het gezin is daar dan ook vaak te vinden aan het einde van het jaar. Dit jaar gaat dat waarschijnlijk wat moeilijker, maar gelukkig is er een nieuwe kersttraditie ontstaan in Denemarken. Ze brengen een kerstvideo waarin het hele gezin te bewonderen is, naar buiten. 

Bron: vorsten.nl | Beeld: Instagram, Youtube, GettyImages

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.