Koning Willem-Alexander heeft vrijdagochtend in het Friese Lemmer het startsein gegeven van de zevende editie van de Koningsspelen. Dat deed hij door al touwtrekkend een watertappunt op het schoolplein van de christelijke basisschool De Arke te onthullen.

De koning kreeg daarbij hulp van enkele leerlingen en presentatoren Britt Dekker en Ron Boszhard. Op het plein swingde Willem-Alexander daarna mee met het themaliedje van dit jaar: Pasapas van Kinderen voor Kinderen. Voor het officiële gedeelte schoof de koning zoals inmiddels gebruikelijk aan bij het ontbijt van de leerlingen van De Arke. Hij sprak er met de kinderen, die zichtbaar zenuwachtig waren, over het belang van sporten en ontbijten.

Article continues after the ad

Kleuters

En wanneer twee kleuters ruzie hebben, weet onze koning dat razendsnel op te lossen. 'Valsgespeeld, hij?', vraagt Willem-Alexander. 'Nee toch? Hup, zet alle flessen maar weer overeind en probeer het overnieuw. Lekker aan de slag.’

Dansen

Waar zijn vrouw Máxima altijd de voetjes van de vloer gooit, is Willem-Alexander minder uitbundig. Echt swingen op de muziek van Kinderen voor Kinderen doet hij dan ook niet. Britt Dekker weet hoe het zit en onthult: 'Hij zei: dat kan ik niet, dansen.’

Water drinken

Aan de Koningsspelen, dit jaar met het thema 'water drinken', doen 6000 basisscholen mee. Over het thema zei Willem-Alexander, die zich als prins al druk met waterbeheer bezighield: 'Ik drink zelf heel veel water. Meer dan genoeg. Het is heel gezond. Ik moedig iedereen, ook bij ons thuis, aan om veel water te drinken.' Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) maakte juist vrijdag bekend geld beschikbaar te stellen voor zo'n duizend watertappunten op schoolpleinen door heel Nederland. Die moeten kinderen ertoe bewegen water te drinken in plaats van frisdrank. Het is een van de maatregelen om obesitas terug te dringen.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron: ANP, AD | Beeld: ANP