Nu prins Harry op één knie is gegaan voor de Amerikaanse actrice Meghan Markle en de twee volgend jaar in het huwelijksbootje stappen mag Meghan - in tegenstelling tot vorig jaar - wél aanschuiven bij het kerstdiner van de royals. Zoals elk jaar reist iedereen af naar Sandringham en ziet de kerst er weer hetzelfde uit...

De volgende tradities houden de royals graag in stand.

Royals arriveren op een bepaald tijdstip
De jongste leden van de familie mogen als eerste opdagen, terwijl prins Charles met Camilla als laatste op Sandringham arriveert. Waarom? Aan de hand van je status binnen de familie krijg je een tijdstip waarop je verwacht wordt. Hoe later je komt, hoe belangrijker je bent.

Om 17:00 uur komt iedereen voor de high tea
Op 24 december is de high tea altijd vaste prik. Vanaf 17:00 uur komt iedereen samen voor thee, scones en jam sandwiches. 

Cadeaus worden geopend op kerstavond
De royals houden zich vast aan de Duitse traditie om cadeaus op kerstavond te openen in plaats van de dag erna. Cadeaus worden eerst op een tafel, dat met linnen is bekleed, gelegd.

Alleen getrouwde koppels zijn aanwezig
Meghan Markle is een grote uitzondering op de regel. Normaal mag iemand van buiten de familie pas aanschuiven als ze getrouwd zijn. Zo moest Kate tot 2011 wachten tot ze haar eerste kerst met William kon vieren.

De dresscode voor het diner is black tie
Op kerstavond verschijnt iedereen in zijn of haar mooiste kleding voor het diner. De dresscode is ieder jaar hetzelfde: black tie. De mannen hullen zich in een mooi pak, de vrouwen in een jurk waarbij ze juwelen en tiara's dragen.

Ze gaan samen naar de kerk
De volgende ochtend, Eerste Kerstdag in Nederland, loopt de familie naar de St Mary Magdalene Church waar ze een kerkdienst van 45 minuten volgen.

De kerstspeech wordt gezamenlijk bekeken
Daarna is het tijd voor de kerstspeech van de koningin. Iedereen zit dan voor de televisie om het samen met Elizabeth te bekijken.

Niemand gaat naar bed voordat Elizabeth naar haar slaapkamer vertrekt
Na het kerstdiner, dat altijd bestaat uit kalkoen en ham, speelt de familie spelletjes totdat Elizabeth naar bed gaat. Want niemand mag eerder naar bed voordat Elizabeth haar ogen sluit.


Beeld: ANP | Bron: Telegraph, Cosmopolitan

Rond de eindejaarsfeestdagen verhuist het koninklijk gezin van de Wassenaarse Villa Eikenhorst naar het volledig gerenoveerde Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. ‘Maar we verlaten dit huis met heimwee,’ vertelde Máxima tijdens de fotosessie van vorige week. ‘Het betekent heel veel voor ons. Het wordt wennen.’ En Willem-Alexander zei: ‘Het is emotioneel om hier weg te gaan.’

Villa Eikenhorst is de afgelopen vijftien jaar hun gezinshuis geweest, nadat eerder prinses Christina met haar toenmalige echtgenoot Jorge Guillermo en hun drie kinderen daar jaren woonden. In het landhuis, verscholen in een oase van groen die niet voor wandelaars toegankelijk is, zagen ze hun gezin groeien en konden ze hun dochters het ‘zo normaal mogelijke’ leven geven dat ze voor hen wilden. Net zoals prinses Beatrix met háár man en kinderen tot een jaar na haar troonsbestijging heeft gedaan ‘op’ Drakensteyn. Bíjna als een gewoon gezin, met veel tijd voor elkaar en alle privacy. Bleef Willem-Alexander nog ruim vijf jaar na zijn inhuldiging in Villa Eikenhorst wonen, eind van dit jaar gaat het er dan toch écht van komen. Dat zal zeker voor de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane een enorme omschakeling zijn.

Willem-Alexander weet daar alles van. De verhuizing van Drakensteyn naar Huis ten Bosch was destijds voor hem het begin van een moeilijke periode. Vader Claus kreeg te maken met depressiviteit, moeder Beatrix had het druk en zelf kwam hij in de puberteit en rebelleerde. ‘Ik vond mezelf niet lastig. En mijn ouders vonden zichzelf niet lastig. Maar elkaar vonden we wel lastig,’ zei hij later. Zijn eigen ervaringen zullen hem zeker helpen het de prinsesjes gemakkelijker te maken te wennen aan de nieuwe woonsituatie. Een paar maanden kunnen ze echter nog genieten van hun Villa Eikenhorst, waar Willem-Alexander, Máxima en hun dochters zo veel mooie herinneringen aan zullen bewaren…  

Dit verhaal komt uit de nieuwste Story. Editie 29 ligt nu in de winkels. 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.


Beeld: GettyImages

 

Anderhalve week geleden werd prins Louis, de jongste zoon van Kate en William, gedoopt. Een bijzonder moment voor de koninklijke familie. En een leuk moment om terug te blikken op de doop van de andere royals.

De doop van de kinderen van de Britse koninklijke familie is niet alleen een leuk moment voor de familie zelf, maar ook voor de fans van het koninklijk huis. Dit is namelijk vaak het moment waarop we voor het eerst de pasgeboren kindjes goed te zien krijgen. En meteen het eerste moment dat we de kindjes met elkaar kunnen vergelijken. De kinderen dragen voor de doop allemaal dezelfde doopjurk waardoor je echt goed kunt zien hoeveel de kleintjes op elkaar, én op hun ouders, lijken:

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.


Beeld: ANP