Nu prins Harry op één knie is gegaan voor de Amerikaanse actrice Meghan Markle en de twee volgend jaar in het huwelijksbootje stappen mag Meghan - in tegenstelling tot vorig jaar - wél aanschuiven bij het kerstdiner van de royals. Zoals elk jaar reist iedereen af naar Sandringham en ziet de kerst er weer hetzelfde uit...

De volgende tradities houden de royals graag in stand.

Royals arriveren op een bepaald tijdstip
De jongste leden van de familie mogen als eerste opdagen, terwijl prins Charles met Camilla als laatste op Sandringham arriveert. Waarom? Aan de hand van je status binnen de familie krijg je een tijdstip waarop je verwacht wordt. Hoe later je komt, hoe belangrijker je bent.

Om 17:00 uur komt iedereen voor de high tea
Op 24 december is de high tea altijd vaste prik. Vanaf 17:00 uur komt iedereen samen voor thee, scones en jam sandwiches. 

Cadeaus worden geopend op kerstavond
De royals houden zich vast aan de Duitse traditie om cadeaus op kerstavond te openen in plaats van de dag erna. Cadeaus worden eerst op een tafel, dat met linnen is bekleed, gelegd.

Alleen getrouwde koppels zijn aanwezig
Meghan Markle is een grote uitzondering op de regel. Normaal mag iemand van buiten de familie pas aanschuiven als ze getrouwd zijn. Zo moest Kate tot 2011 wachten tot ze haar eerste kerst met William kon vieren.

De dresscode voor het diner is black tie
Op kerstavond verschijnt iedereen in zijn of haar mooiste kleding voor het diner. De dresscode is ieder jaar hetzelfde: black tie. De mannen hullen zich in een mooi pak, de vrouwen in een jurk waarbij ze juwelen en tiara's dragen.

Ze gaan samen naar de kerk
De volgende ochtend, Eerste Kerstdag in Nederland, loopt de familie naar de St Mary Magdalene Church waar ze een kerkdienst van 45 minuten volgen.

De kerstspeech wordt gezamenlijk bekeken
Daarna is het tijd voor de kerstspeech van de koningin. Iedereen zit dan voor de televisie om het samen met Elizabeth te bekijken.

Niemand gaat naar bed voordat Elizabeth naar haar slaapkamer vertrekt
Na het kerstdiner, dat altijd bestaat uit kalkoen en ham, speelt de familie spelletjes totdat Elizabeth naar bed gaat. Want niemand mag eerder naar bed voordat Elizabeth haar ogen sluit.


Beeld: ANP | Bron: Telegraph, Cosmopolitan

De tientallen miljoenen kostende verbouwing van paleis Huis ten Bosch loopt ten einde. Binnen twee weken strijken Willem-Alexander en zijn gezin daar neer. Bekijk in Story de laatste foto’s voor hun verhuizing, waarop duidelijk te zien is dat het rijksmonument een onneembare vesting wordt...

Scheuren in muren en plafonds, kapotte daken en gevels, waterschade, asbest, houtworm, zilvervisjes, roest, ongeaarde stopcontacten: de gebrekenlijst op paleis Huis ten Bosch was lang nadat prinses Beatrix het pand had verlaten. Het paleis diende gereed gemaakt te worden voor koning Willem-Alexander en zijn gezin; een ingrijpende verbouwing en renovatie. Daarmee waren 40 maanden en meer dan 63 miljoen euro gemoeid. Maar de enorme klus is bijna klaar en het koninklijk gezin kan zich opmaken voor de verhuizing van Villa Eikenhorst naar de Wassenaarse vleugel van Huis ten Bosch. Nog voor oud en nieuw zal het gezin neerstrijken in het paleisgedeelte waar Beatrix van 1981 tot begin 2014 eerst met haar gezin en later alleen woonde. Het privégedeelte zal voor de koning onherkenbaar zijn; waar ooit ‘kleine hokkerige kamers’ waren en weinig daglicht, is rigoureus gemoder-niseerd. Ook aan de eisen en voorkeuren van het koninklijk gezin is voldaan: er zijn onder meer een spa en een kapsalon gebouwd. De fitnesszaal bevindt zich in een pand bij de tennisbaan en het zwembad, waar ooit een schuilkelder van 34x22 meter is aangelegd.

Lees het hele verhaal in Story. Editie 50 ligt nu in de winkel of lees het artikel op Blendle.


Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: ANP

Met drie kids hebben prins William en zijn vrouw Kate Middleton een prachtig gezin. Zo blijkt maar weer uit een gloednieuw kiekje dat Kensington Palace zojuist heeft vrijgegeven.

Op de foto is te zien hoe de kleine George (5) en Charlotte (3) op een boomstam zijn geklommen, en hun ouders ernaast zitten. De jongste van het stel, prins Louis (7 maanden), houdt Kate in haar armen.

Kerstkaart

Het koninklijke gezin is op de kiek gezet door fotograaf Matt Porteous. De foto is genomen in Anmer Hall – een landgoed dat William en Kate als huwelijkscadeau hebben gekregen van koningin Elizabeth – en zal gebruikt worden voor de koninklijke kerstkaart van dit jaar.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: ANP, Instagram