Nu prins Harry op één knie is gegaan voor de Amerikaanse actrice Meghan Markle en de twee volgend jaar in het huwelijksbootje stappen mag Meghan - in tegenstelling tot vorig jaar - wél aanschuiven bij het kerstdiner van de royals. Zoals elk jaar reist iedereen af naar Sandringham en ziet de kerst er weer hetzelfde uit...

De volgende tradities houden de royals graag in stand.

Royals arriveren op een bepaald tijdstip
De jongste leden van de familie mogen als eerste opdagen, terwijl prins Charles met Camilla als laatste op Sandringham arriveert. Waarom? Aan de hand van je status binnen de familie krijg je een tijdstip waarop je verwacht wordt. Hoe later je komt, hoe belangrijker je bent.

Om 17:00 uur komt iedereen voor de high tea
Op 24 december is de high tea altijd vaste prik. Vanaf 17:00 uur komt iedereen samen voor thee, scones en jam sandwiches. 

Article continues after the ad

Cadeaus worden geopend op kerstavond
De royals houden zich vast aan de Duitse traditie om cadeaus op kerstavond te openen in plaats van de dag erna. Cadeaus worden eerst op een tafel, dat met linnen is bekleed, gelegd.

Alleen getrouwde koppels zijn aanwezig
Meghan Markle is een grote uitzondering op de regel. Normaal mag iemand van buiten de familie pas aanschuiven als ze getrouwd zijn. Zo moest Kate tot 2011 wachten tot ze haar eerste kerst met William kon vieren.

De dresscode voor het diner is black tie
Op kerstavond verschijnt iedereen in zijn of haar mooiste kleding voor het diner. De dresscode is ieder jaar hetzelfde: black tie. De mannen hullen zich in een mooi pak, de vrouwen in een jurk waarbij ze juwelen en tiara's dragen.

Ze gaan samen naar de kerk
De volgende ochtend, Eerste Kerstdag in Nederland, loopt de familie naar de St Mary Magdalene Church waar ze een kerkdienst van 45 minuten volgen.

De kerstspeech wordt gezamenlijk bekeken
Daarna is het tijd voor de kerstspeech van de koningin. Iedereen zit dan voor de televisie om het samen met Elizabeth te bekijken.

Niemand gaat naar bed voordat Elizabeth naar haar slaapkamer vertrekt
Na het kerstdiner, dat altijd bestaat uit kalkoen en ham, speelt de familie spelletjes totdat Elizabeth naar bed gaat. Want niemand mag eerder naar bed voordat Elizabeth haar ogen sluit.

Beeld: ANP | Bron: Telegraph, Cosmopolitan