Sinds mei dit jaar is de Britse prins Philip met pensioen en vervult de man van koningin Elizabeth niet langer zijn publieke verplichtingen. 

Maar wat doet een prins de hele dag wanneer hij met pensioen is? Volgens verschillende bronnen brengt de 95-jarige Philip zijn dagen vooral door op het landgoed Sandringham waar hij veel schildert en leest, terwijl zijn vrouw nog wel haar werk als koningin doet vanuit Buckingham Palace.

Vakantieplek

Het landgoed is al jaren de favoriete vakantieplek van de koningin en haar man, maar nu lijkt de prins daar meer tijd door te brengen. Zo was hij er afgelopen week een paar dagen met Elizabeth en bleef hij daar ook toen zij weer vertrok naar Buckingham Palace. Philip zit er dan trouwens nooit helemaal alleen, want hij krijgt ook regelmatig bezoek van vrienden.

Ontbijt

Een hofmedewerker van de koningin vertelde dat Elizabeth haar man erg mist wanneer zij in Londen is. Vooral tijdens het ontbijt, waar ze vroeger elke dag de dag samen begonnen. Toch vindt ze dat haar man zijn pensioen verdient en dat hij op het landgoed beter tot rust kan komen dan in Buckingham Palace.

Bron: Libelle | Beeld: Getty Images

Na een kort ziekbed is de Deense prins Henrik, graaf de Laborde de Monpezat, op 83-jarige leeftijd overleden. De Denen leven enorm met koningin Margrethe mee. Hoewel de prins het haar niet altijd even gemakkelijk maakte, hield de vorstin onvoorwaardelijk van haar man...

Begin februari werd duidelijk dat het niet goed ging met prins Henrik. Zijn oudste zoon prins Frederik vertrok halsoverkop uit Zuid-Korea, waar hij de opening van de Olympische Winterspelen zou bijwonen, om in Denemarken bij hem te kunnen zijn. Henriks broers Étienne en Jean-Baptiste reisden vanuit Frankrijk af naar Kopenhagen. Henrik was daar opgenomen in het Rigshospitalet nadat hij in Egypte al enkele dagen in het ziekenhuis had gelegen.

Tumor

Bij Henrik was een goedaardige tumor in zijn long ontdekt en hij werd aan een longinfectie behandeld. Al snel ging het bergafwaarts met de gezondheid van de prins. Koningin Margrethe en de prinsen Frederik en Joachim bezochten hem zoveel mogelijk in het ziekenhuis. Niet veel later werd Henrik naar Paleis Fredensborg gebracht om daar zijn laatste dagen door te brengen. Op 13 februari overleed hij, in bijzijn van zijn echtgenote en kinderen. De uitvaart vond op 20 februari plaats in de Christiansborg Slotskirke in Kopenhagen, waarna de prins werd gecremeerd. De ene helft van de as wordt over zee uitgestrooid, de andere helft komt in een urn in de privétuin van paleis Fredensborg. Margrethe en haar zonen en hun gezinnen zijn intens verdrietig. Henrik mocht dan bekendstaan als recalcitrante, ontevreden prins-gemaal die geen blad voor de mond nam, binnen zijn gezin was hij enorm geliefd. 

Het hele verhaal lees je in de nieuwste Story. Editie 08 ligt nu in de winkels. 

Beeld: ANP 

Arianna Huffington, oprichtster van The Huffington Post, ontmoette Koningin Máxima op een financiële bijeenkomt in Zwitserland en raakte aan de praat. En wat kwam ter sprake? De nieuwe hobby van Máxima!

Tromgeroffel… Borduren! Volgens Máxima is het de perfectie manier om te ontstressen.

Beeld: Instagram, Peter Smulders