Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vanochtend aangekomen in Rome. Het koninklijk paar is op staatsbezoek in Italië en Vaticaanstad, gebukt onder snikhete temperaturen. 

Article continues after the ad

Lees ook: Zó ziet de moeder van koningin Máxima eruit

Chartertoestel

Willem-Alexander en Máxima zijn gearriveerd met een Brits chartertoestel. Het is niet gebruikelijk om met een chartertoestel op staatsbezoek te gaan, maar het oude regeringstoestel is verkocht en het nieuwe vliegtuig is nog niet beschikbaar. Willem-Alexander is pas het tweede staatshoofd dat op bezoek gaat bij Italië. 

Staatsbanket

Vandaag staat in het teken van ceremoniële plichtplegingen. Het echtpaar heeft de Italiaanse president Mattarella en zijn dochter ontmoet, waar ook een fotomoment plaatsvond. Ook ontmoeten zij de voorzitter van de Senaat, de Italiaanse premier Gentiloni, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en tot slot Virginia Raggi, de burgemeester van Rome. Vanavond worden de koning en koningin, na een korte omkleedpauze, verwacht in smoking en galajurk op het staatsbanket. 

Vluchtelingenproblematiek

Morgen vliegen Willem-Alexander en Máxima met hun delegatie en een aantal journalisten heen en weer naar Sicilië om zich te verdiepen in vluchtelingenproblematiek. Ook bezoeken ze paus Fransiscus. Donderdag vliegen ze naar Milaan, waar vrijdag de bezoeken worden afgesloten. 

Wil je niets meer missen van Story? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10

Beeld: ANP