President Trump is op Buckingham Palace ontvangen door koningin Elizabeth II. De Britse vorstin heeft sinds haar troonsbestijging in 1952 op één na (Lyndon B. Johnson - 1908-1973) alle elf Amerikaanse presidenten ontmoet. Trump en zijn echtgenote Melania werden na de landing van de Amerikaanse helikopter in de tuinen van het paleis opgewacht door prins Charles en zijn vrouw Camilla, voor een plechtige ontvangst met militaire eer. Daar verwelkomde de vorstin haar Amerikaanse gasten hartelijk en Trump sprak ook even met leden van de erewacht.

De Trumps hebben geluncht bij de koningin en brengen dan een bezoek aan Westminster Abbey in het centrum van Londen. Ze keren deze avond terug naar het paleis voor een staatsbanket. Britse media meldden dat Trump veel familieleden in zijn kielzog heeft, onder wie dochter Ivanka en schoonzoon Jared Kushner.

Article continues after the ad

Omstreden bezoek

Trump arriveerde in de morgen op het vliegveld Stansted voor het driedaags bezoek. Trumps bezoek is omstreden en de Britse hoofdstad vreest honderdduizenden betogers tegen het beleid en de stijl van de Amerikaanse president. Hij maakte bijvoorbeeld kort voor de landing in Stansted de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, uit voor een 'steenkoude loser die een verschrikkelijk slecht beleid voert'.

Brexit

Zijn bezoek wordt ook overschaduwd door de brexit en de crisis in de Britse Conservatieve partij en regering. Een privéonderhoud met premier Theresa May is volgens Britse media op het laatste moment van de agenda van Trump geschrapt. May is vanaf 7 juni geen leider meer van de Conservatieven. Ze ontvangt Trump wel in haar ambtswoning en leidt hem dinsdag rond in het hoofdkwartier tijdens de Tweede Wereldoorlog van de Britse regeringsleider Winston Churchill (1874-1965).

D-Day

Trump sluit zijn bezoek woensdag af in Portsmouth op een bijeenkomst ter gelegenheid van D-Day, de landing van de geallieerden in het door nazi-Duitsland overheerste Frankrijk op 6 juni 1944. Daar zijn ook Elizabeth II en Trumps Franse ambtgenoot Macron bij.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: AFP | (ANP)