Koning Filip van België, zijn zus prinses Astrid en broer prins Laurent hebben er officieel een halfzus bij, nu oud-koning Albert heeft moeten erkennen dat hij de biologische vader is van Delphine Boël. Wat gebeurt er nu? Wordt Delphine als prinses in de familie opgenomen en is het eind goed, al goed?

Delphine mag de zaak dan wel gewonnen hebben, het zal altijd een wonde blijven.’ Via haar advocaat Marc Uyttendaele reageert Delphine Boël (51) op de apotheose van de rechtszaak die ze bijna zeven jaar voerde tegen oud-koning Albert van België (85). Albert weigerde toe te geven dat Delphine zijn biologische dochter is, terwijl Delphine daar sinds haar zeventiende zeker van was. Haar moeder Sybille de Selys Longchamps had het haar toen immers zelf verteld.

Article continues after the ad

Delphine werd in 1968 geboren uit de geheime relatie die (toen nog) prins Albert had met de acht jaar jongere barones. Het huwelijk van Albert en de Italiaanse Paola, dat toen al drie kinderen had voortgebracht – de huidige koning Filip, prinses Astrid en prins Laurent – verkeerde destijds in een crisis. Albert zocht de liefde buiten de deur en vond die in 1966 bij Sybille, die getrouwd was met Jacques Boël.

Scheiding

Na de geboorte van Delphine verlaat Sybille haar echtgenoot Jacques Boël, maar ze blijven contact houden en Delphine brengt de weekenden door bij haar wettelijke vader. Ze heeft Albert leren kennen als een goede vriend van haar moeder en noemt hem liefkozend ‘papillon’.

Een jaar later, in 1977, verhuist Sybille met Delphine naar Londen. Ze scheidt in 1978 officieel van Jacques Boël en hertrouwt in 1982 met een Britse edelman. Zij en Albert blijven echter contact houden. Tót Albert in 1984, wanneer hij zijn 25-jarig huwelijk met Paola viert, zijn relatie met Sybille verbreekt. En daarmee verbreekt hij ook het contact met Delphine. Hij blijft haar echter voor haar verjaardag en met Kerstmis cadeautjes sturen. In 1999 verandert alles. De Belgische royaltywatcher Mario Danneels onthult in zijn boek Paola. Van ‘la dolce vita’ tot koningin het bestaan van de buiten-echtelijke dochter van Albert. In zijn kerstboodschap verwijst Albert vervolgens naar die onthulling. ‘De koningin en ik hebben teruggedacht aan de crisis die ons paar heeft doorstaan, nu dertig jaar geleden. Die crisisperiode werd ons onlangs in herinnering gebracht. Daar wensen wij niet verder op in te gaan, zij behoort tot ons privéleven.’

Hij rept met geen woord over Delphine... Het jaar daarop ontvangt Delphine voor het eerst niets van Albert. Ze benadert hem en krijgt hem na veel moeite aan de telefoon. Maar de koning roept: ‘Ik wil niets meer over je horen! Je bent mijn dochter niet!’

Juridisch getouwtrek

In juni 2013 daagt Delphine Albert en zijn zoon Filip en dochter Astrid voor de rechter. Ze wil dat zij een DNA-test doen, om zo aan te kunnen tonen dat Albert haar biologische vader is. Op 21 juli doet Albert afstand van de troon. Toeval? Feit is in elk geval dat Delphine dan alleen Albert hoeft te dagvaarden, want hij is na de troonoverdracht niet onschendbaar meer en kan dus opgeroepen worden om een DNA-test te doen. Delphine zegt niets meer dan erkenning te willen. ‘

Na tal van hoger beroepen en gerechtelijke uitspraken bepaalt de rechter in mei 2019 dat Albert zijn DNA moet afstaan op straffe van een dwangsom van 5000 euro per dag dat hij dit nalaat. Ook wordt beslist dat de resultaten van het onderzoek bekendgemaakt zullen worden. Albert gaat overst

Op 27 januari 2020 maakt de advocaat van Albert, Alain Berenboom, bekend dat het DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat de voormalige koning de biologische vader van Delphine is.

Erfenis en titel

En wat nu? Wordt Delphine prinses? Zullen Filip, Astrid en Laurent hun erfenis nu met haar moeten delen?
Het antwoord op de laatste vraag is ‘ja’: ‘Albert II zal Boël in zijn testament opnemen op hetzelfde niveau als zijn andere kinderen,’ verklaarde Alberts advocaat. Delphine zou recht hebbenop een achtste van het vermogen van Albert. Op de vraag of Delphine nu prinses wordt, antwoordt emeritus hoogleraar en kenner van het koningshuis Mark Van den Wijngaert in het Belgische Het Laatste Nieuws: ‘Enkel de nakomelingen van koning Filip en zijn dochter kroonprinses Elisabeth kunnen nog de titel krijgen. Maar wie de titel al had – Laurent en Astrid dus – mag die wel houden.’ Maar koning Filip kan Delphine wel een titel toekennen.

Beeld: Getty Images

Lees het hele verhaal in Story. Editie 6 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.