Het is verwerpelijk dat de 16-jarige kroonprinses Amalia in het openbaar geregeld de maat wordt genomen over haar postuur. Maar waarom lijkt er dan juist op dat gebied iets gebeurd te zijn met haar officiële foto?

Een paar weken terug kwamen koning Willem-Alexander en koningin Máxima stevig onder vuur te liggen tijdens hun vakantie in Griekenland; ze poseerden close met een lokale restauranteigenaar, alsof het moorddadige coronavirus niet bestaat. Juist vanwege het feit dat de twee een voorbeeldfunctie hebben, was die foto reden tot ophef. 

Willem-Alexander en Máxima beseften dat ze een fout hadden gemaakt en boden hun excuses aan. Dat was kennelijk nog niet alles, want de nooit rustende pr-afdeling van het koningshuis lijkt aansluitend een slimme list te hebben verzonnen: de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) stuurde een serie nieuwe foto’s van prinsessen Amalia (16), Alexia (15) en Ariane (13) de wereld in.

Dat vermoedelijk in de hoop dat het enthousiasme over de prachtige serie van de opgroeiende meisjes die andere foto van hun ouders in Griekenland qua aandacht zou overschaduwen. Er lijkt echter een opmerkelijk luchtje aan sommige van die foto’s te zitten.

Article continues after the ad

Verschillen

De RVD wil niet zeggen wanneer die zijn gemaakt, alleen dat het in juli was. Wat te zien valt, is dat Amalia en Ariane beiden dezelfde outfit aanhebben als tijdens het officiële fotomoment op Paleis Huis ten Bosch, op 17 juli jongstleden; de zeer in mode geïnteresseerde Alexia heeft wel een ander setje aangetrokken.

Dat wil niet zeggen dat beide fotomomenten op dezelfde dag plaatshadden; de nieuwe foto’s werden namelijk iets verderop in Paleis Noordeinde geschoten. Beide sessies vonden in elk geval binnen maximaal één maand tijd plaats, en daarom valt iets op bij Amalia: ze lijkt op de foto’s die op Paleis Noordeinde werden gemaakt slanker dan op de Story-beelden gemaakt in de paleistuin op 17 juli. 

Story’s eigen fotografiespecialist bij uitstek Edwin Smulders bekeek de bewuste beelden uitgebreid. Hij oordeelt: ‘Het lijkt me dat deze foto’s niet lang na elkaar zijn gemaakt, gezien de kleding die Amalia draagt. Haar voorkomen oogt inderdaad ranker dan op foto’s die ik van haar heb gemaakt.’

Pesterijen

Mocht er inderdaad ‘gerommeld’ zijn met foto’s van Amalia, dan zou dat een kwalijke zaak zijn. Daarmee zou dan min of meer tegen een 16-jarige worden gezegd dat haar lichaam om de één of andere reden niet goed genoeg is en dat er kunstgrepen noodzakelijk worden geacht. En dat is zo ongeveer het slechtste signaal dat men Amalia ook maar zou kunnen geven!

Dat terwijl de afgelopen periode voor de kroonprinses dramatisch genoeg moet zijn geweest. Elk meisje van haar leeftijd kent geregeld onzekere momenten; pesterijen over haar lichaam moeten voor Amalia in deze fase van haar leven extra hard aankomen.

Beeld: Getty Images

Lees het hele verhaal in Story. Editie 38 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.