Lijfstraffen, koude douches en pestgedrag. De Britse prins Charles heeft een trauma overgehouden aan zijn jaren op de internationale kostschool in Schotland. Dat prins Constantijn en prinses Laurentien hun puberzoon Claus-Casimir nu juist naar Gordonstoun hebben gestuurd, is voer voor allerlei geruchten...

Hij werd als dertien-jarige naakt in een mand gegooid en onder een koude douche achtergelaten. De Britse prins Charles noemde zijn jaren op de internationale kostschool Gordonstoun in Schotland traumatisch. Hoewel de kostschool bekendstaat om zijn internationale karakter en brede onderwijsfilosofie, zijn het vooral de verhalen over de lijfstraffen, strikte discipline en koude douches om kinderen in het gareel te houden die mensen bijblijven. The Guardian schreef enkele jaren geleden in een artikel dat er extreem pestgedrag heerste, en dat jongere kinderen overgeleverd waren aan de oudere. Er was sprake van afpersing, geweld en diefstal. Koning Willem-Alexander werd als opstandige tiener door zijn ouders Beatrix en Claus naar het Atlantic College in Wales gestuurd om hem de nodige discipline bij te brengen.

Meer aan de hand

Maar waarom sturen prins Constantijn en prinses Laurentien hun op het oog voorbeeldige zoon Claus-Casimir naar deze strenge kostschool, terwijl hun dochter Eloise (18) alle vrijheid geniet in het Amsterdamse studentenleven? Volgens berichtgeving gaat Claus-Casimir, die tot kortgeleden leerling aan het VCL in Den Haag was, op Gordonstoun eindexamen doen. Daarnaast biedt de school ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld interesses in sport en theater te ontplooien. Maar in kringen rond de Oranjes wordt de vraag gefluisterd of er mogelijk méér aan de hand is.

Beeld: Getty Images

Article continues after the ad

Lees het hele verhaal in Story. Editie 40 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.