Het Britse koningshuis is met bepaalde regels en tradities nog ontzettend ouderwets. Want wist jij dat William en Kate officieel niet de voogdij over hun bloedeigen kroost hebben? 

Door: Faye Heijnis (Libelle)

Article continues after the ad

Dit komt door een regel die driehonderd jaar geleden is opgesteld door koning George, die zijn eigen zoon niet met zijn kinderen vertrouwde, zo vertelt de koninklijke geschiedschrijfster Marlene Koenig aan News.com.au.

Overgrootoma beslist

En daar ondervinden William en Kate – en Meghan en Harry als zij ooit kinderen krijgen – de gevolgen van. Officieel gezien, heeft hun oma koningin Elizabeth namelijk de voogdij over prins George, prinses Charlotte en prins Louis. En dus mag zij op papier eigenlijk beslissen over de opvoeding van de drie koninklijke kleintjes.

Lady Di

Dit gold dus ook al voor Charles en Diana. Zo hadden zij toestemming nodig om met prins William en Harry te mogen reizen, aldus Marlene. 'Toen William en Harry klein waren, vroeg prins Charles aan de Queen of allebei de kinderen naar Schotland mochten vliegen. En toen zei de Queen ja. Technisch gezien, hadden ze dus toestemming nodig om te reizen. De Queen heeft het laatste woord in dat soort ouderlijke kwesties.' En het is volgens de royaltykenner zelfs eens voorgekomen dat Lady Di niet met haar kinderen naar Australië mocht vliegen, omdat Elizabeth het niet toestond.

Keurige koters

Of de Queen anno 2018 de teugels wat laat vieren en haar kleinzoon en -dochter vrijlaat in de opvoeding van haar achterkleinkinderen, is niet bekend. We krijgen wel een beetje de kriebels van deze wet. En zo lang die niet wordt aangepast of afgeschaft, betekent het dat als Elizabeth komt te overlijden, prins Charles het laatste woord zal krijgen als hij koning wordt.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Door: Libelle | Beeld: ANP