Source
ANP

Op 02-02-02 vond het huwelijk van het decennium plaats, dat van toen nog prins Willem-Alexander en prinses Máxima. De inmiddels koningin droeg die dag een adembenemende jurk van het Italiaanse modehuis Valentino, een jurk die vanaf zaterdag 17 september - bijna 20 jaar na dato - te bewonderen is voor het publiek.

De iconische trouwjurk maakt deel uit van een nieuwe tentoonstelling in de Nieuwe Kerk, aan de Dam in Amsterdam. Er worden zo'n 150 creaties uit het verleden getoond, afgewisseld met hedendaags design. 

 

Geleende looks

De kerk wordt tijdelijk omgetoverd tot een waar modepaleis tijdens 'Maison Amsterdam'. Er zijn topstukken uit collecties van toonaangevende modeontwerpers te zien en verschillende particulieren hebben tientallen kledingstukken in bruikleen gegeven. Onder anderen Jeangu Macrooy en burgemeester Femke Halsema leende items uit. Jeangu zijn Songfestival-outfit, Femke de ambtsketen in regenboogkleuren die zij en een aantal van haar voorgangers droegen tijdens evenementen die belangrijk zijn voor de lhbti-gemeenschap.

Article continues after the ad

 

Reis door de tijd én Amsterdam

De tentoonstelling geeft een overzicht van 250 jaar Amsterdamse modegeschiedenis en vertelt onder andere over de vrijzinnigheid en creativiteit in de stad. Bezoekers maken een reis door de tijd en door Amsterdam. Langs de Dam, de Zeedijk, het Vondelpark en ook het uitgaansleven komt voorbij, met outfits uit de 'roaring twenties' en het extravagante clubleven in bijvoorbeeld de RoXY of de iT.

 

Kleding met een verhaal

De oude modepaleizen, modeshows, de opkomst van de jeans en festivals, zoals Keti Koti, zijn eveneens te vinden in de kerk. Ieder kledingstuk vertelt een eigen verhaal, over (on-)vrijheid, duurzaamheid, gender of diversiteit. 

De expositie is van zaterdag 17 september tot en met 3 april te zien.

Bron: ANP | Beeld: ANP

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.