duurste trouwjurken royals

Een bruiloft is niet goedkoop, al helemaal niet als je een royal bent. Hoewel de locatie, het vervoer en de beveiliging misschien wel de grootste kostenposten zijn, hangt er ook een flink prijskaartje aan de bruidsjurk van de dame in kwestie. Dit zijn de duurste trouwjurken van royals door de jaren heen.

Als je denkt dat Meghan Markle in dit rijtje thuishoort, dan heb je het mis. Haar bruidsjurk, een ontwerp van Givenchy's voormalig ontwerper Clare Waight Keller, kostte naar verluidt zo'n 100.000 pond (omgerekend 112.000 euro). Er zijn genoeg jurken die veel meer hebben gekost, en die over de toonbank gingen voor soms astronomische bedragen.

Article continues after the ad

Duurste trouwjurken van royals

Van Britse royals zoals wijlen prinses Diana en Kate Middleton tot koningin Letizia van Spanje: dit zijn de duurste trouwjurken van royals op een rij.

Prinses Diana

Wanneer: 1981
Ontwerper: David en Elizabeth Emanuel
Prijs: 170.000 euro

In 1981 trouwde prins Charles met Diana Spencer. Ze droeg een zijden jurk van David en Elizabeth Emanuel met grote pofmouwen en versierd met parels, antiek kant en pailletten. Diana's sleep was met 7,5 meter de langste in de geschiedenis van koninklijke bruiloften. Het ontwerp heeft een waarde van ruim 150.000 pond, omgerekend dus zo'n 170.000 euro.

Marie-Chantal van Griekenland

Wanneer: 1995
Ontwerper: Valentino
Prijs: 200.000 euro

De ivoorkleurige zijden trouwjurk van Marie-Chantal van Griekenland werd gemaakt door Valentino. De kanten sleep was 4,5 meter lang. Voor de jurk en sleep waren twaalf verschillende soorten kant nodig en de japon kostte rond de 200.000 euro. 

Stephanie van Luxemburg

Wanneer: 2012
Ontwerper: Elie Saab
Prijs: 210.000 euro

Stephanie koos voor een trouwjurk van ontwerper Elie Saab. Ze droeg een prachtig ontwerp van kant dat bezet was met duizenden kralen en pailletten. De waarde? Die wordt geschat op zo'n 210.000 euro.

Prinses Eugenie

Wanneer: 2018
Ontwerper: Peter Pilotto en Christopher de Vos
Prijs: 220.000 euro

Prinses Eugenie droeg tijdens haar grote dag in 2018 een trouwjurk van Brits designerduo Peter Pilotto en Christoper de Vos. De jurk toont de littekens van een operatie die Eugenie op 12-jarige leeftijd had voor scoliose. Het ontwerp heeft een waarde van zo'n 200.000 pond, omgerekend ongeveer 220.000 euro.

Kate Middleton

Wanneer: 2011
Ontwerper: Sarah Burton (Alexander McQueen)
Prijs: 280.000 euro

In 2011 trouwde prins William met zijn grote liefde Kate Middleton. Kate droeg een sierlijk ontwerp van Sarah Burton, creatief directeur van Brits modehuis Alexander McQueen. De bruidsjurk bestaat grotendeels uit kant, met figuren van rozen, distels, narcissen en klavertjes vier, die de nationale emblemen van Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland representeren. De waarde: zo'n 250.000 pond, omgerekend 280.000 euro.

Koningin Letizia van Spanje

Wanneer: 2004
Ontwerper: Manuel Pertegaz
Prijs: 6,5 miljoen euro

De duurste trouwjurk ooit gedragen door een royal is die van koningin Letizia van Spanje. In 2004 trouwde de voormalige journaliste met koning Felipe. Dat deed ze in een jurk met hoge kraag van Spaanse ontwerper Manuel Pertegaz die een waarde had van ongeveer 8 miljoen dollar, omgerekend zo'n 6,5 miljoen euro. Wát een bedrag!

Beeld: Getty Images, Brunopress

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.