In lang vervlogen tijden was het vooral voor prinsessen een leuk tijdverdrijf om te schilderen. Maar ook recenter zijn er royals die er in hun vrije tijd graag de ezel, verf en penselen bij pakken. Sommigen zijn er opmerkelijke goed in. Hun schilderijen worden voor flinke bedragen verkocht of geveild.

1. PRINS CHARLES

De absolute nummer 1 op deze lijst is kroonprins Charles van Engeland. Hij noemt zichzelf heel bescheiden een ‘enthousiaste amateur’, maar is onderhand een van 
de meest succesvolle levende kunstenaars 
in Engeland. Geschat wordt dat zijn waterverfschilderijen sinds de jaren 70 zo’n 
2 miljoen euro hebben opgeleverd. Voor zijn stichting, zo is hij dan ook wel weer.

2. KONING FILIP 

Article continues after the ad

Koning Filip van België schildert nog niet zo lang, maar heeft absoluut talent. Hij portretteerde zijn lievelingsoom Boudewijn al treffend, en zijn voormalig kabinetschef Frans van Daele kreeg toen hij vertrok een zeer goed lijkend portret dat Filip van hem had gemaakt.

3. PRINS BERNHARD

De grootvader van koning Willem-Alexander begon al in de jaren 40 met schilderen, bij voorkeur met olieverf. Het liefst maakte hij landschappen. Vorige week werd een door Bernhard in 1977 gemaakt schilderij van een Afrikaans landschap voor bijna 24.000 euro geveild. Bij leven gaf de prins zijn werken vaak weg of schonk ze aan goede doelen. 

BEELD: GETTYIMAGES

Lees het hele verhaal in Story. Dit artikel komt uit Story. Editie 09 ligt nu in de winkel of lees het artikel via  Magazine.nl 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.