Niets menselijks is de familie van Oranje-Nassau vreemd. Maar op sommige momenten deden de Oranjes dingen die écht niet handig waren. Wij maakten een top 3 van blunders uit de laatste 20 jaar.

1 DE VILLA IN MOZAMBIQUE

In 2007 kochten Willem-Alexander en Máxima vier percelen op een schiereiland in Mozambique om er een vakantievilla op 
te laten bouwen. Het werd een drama-project, met dubieuze projectontwikkelaars en omkopingsschandalen. En het volk vond het schandalig dat het paar een miljoenenvilla liet bouwen in zo’n arm land. WA en Máxima verkochten de villa voor een symbolisch bedrag voordat ze er ooit in trokken.

Article continues after the ad

2 MABEL EN DE BRUINSMA-AFFAIRE

Vlak nadat Mabel Wisse Smit zich in 2003 verloofde met prins Friso, kwam naar buiten dat ze vroeger bevriend was geweest met drugsbaron Klaas Bruinsma. Ondanks beweringen van anderen ontkende Mabel dat dit een liefdesrelatie was geweest. Het contact bleek echter wél intenser dan de bijna-prinses had toegegeven, en deze ‘leugen’ kostte Friso het recht op de troon.

3 EEN BEETJE DOM

Vlak voor de verloving van Willem-Alexander en Máxima in 2001 verdedigde de toenmalige kroonprins zijn toekomstige schoonvader Jorge Zorreguieta door op camera te verwijzen naar een ingezonden brief in een Argentijnse krant die Zorreguieta vrijpleitte van misdaden tijdens het Videla-regima. De brief bleek geschreven door Videla zelf, dus waardeloos. Máxima veroverde tijdens de verlovingsaankondiging ieders hart door haar prins ‘een beetje dom’ te noemen.

Beeld: ANP

Dit artikel komt uit Story. Editie 48 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.